Pénz- és tőkepiac

Véget ér a jegybank hitelprogramja

Ma köthetnek utoljára szerződést a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja (NHP) keretében a kis- és középvállalkozások, miután lezárul az utolsó, harmadik szakasz is. A mai határidő csak a szerződéskötésekre vonatkozik, hiszen a lehívási időszak egészen 2018. június 29-ig tart. Bár az NHP-ra vonatkozó végleges statisztikákat csak később teszi közzé a jegybank, a hitelprogrammal eléggé látványos eredményeket sikerült elérni a 2013. júniusi bevezetése óta eltelt időszakban: a program három szakaszában – e hó­nap elejéig – mintegy 38,5 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2691 milliárd forintos összegben. (Az utolsó szakaszban – amelynek a szerződéskötési időszaka ma ér véget – március elejéig csaknem 565 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a hitelintézetek.)

Az NHP – amellett, hogy vállalkozások tízezreit juttatta kedvező kondíciók mellett elérhető finanszírozáshoz – jelentős szerepet játszott abban is, hogy hosszú szünet után trendforduló történt a hazai vállalati hitelezési piacon. A jegybank közelmúltban megjelent, Hitelezési folyamatok című kiadványa szerint 2016-ban a vállalati hitelezés 4 százalékot meghaladó mértékben bővült tranzakciós alapon, vagyis a folyósítások 240 milliárd forinttal haladták meg a törlesztéseket az év során. A bővülés hátterében a forinthitelek volumennövekedése állt: az NHP keretében folyósított hitelek mellett ugyanakkor a piaci alapú forinthitelezés is számottevően növekedett. A kis- és középvállalkozói hitelállomány pedig 8 százalékkal – az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 12 százalékkal – növekedett tavaly.

A piaci szereplők és a jegybank várakozásai szerint ugyanakkor a program kivezetése mellett is folytatódhat a növekedés a vállalati finanszírozási piacon. Ennek egyrészt az az oka, hogy az NHP jelentősen hozzájárult a vállalati hitelkereslet emelkedéséhez is, vagyis a cégek hitelfelvételi kedve jelentősen növekedett az elmúlt időszakban, miközben a piaci kamatok már közel járnak az NHP-nál kínált évi 2,5 százalékhoz. Az MNB Piaci hitelprogamja pedig az idén is folytatódik: a részt vevő bankok 2017-re újabb 170 milliárd forintnyi kkv-hitelnövekményt vállaltak, ami szintén hozzájárulhat a bővülés fenntartásához. A gyorsulása, az új uniós források megjelenése szintén élénkítheti a hitelek iránti keresletet. Biztató a folytatás szempontjából a Magyar Fejlesztési Bank legutóbbi MFB Indikátor felmérésének eredménye is, amely szerint 2016 végére felerősödött a beruházási kedv a cégeknél: a fejlesztést valószínűleg és biztosan tervező vállalatok együttes hányada egy év alatt 6,6 százalékponttal 67,9 százalékra nőtt.

NHP vállalati hitel vállalati finanszírozás hitelprogram
Kapcsolódó cikkek