Pénz- és tőkepiac

Ezektől a cégektől félnek a bankok

A következő három-öt évben növelni akarják a nemzetközi bankok, biztosítók és befektetéskezelők az együttműködésüket a fintech cégekkel.

Átlagosan 20 százalékos befektetési megtérülésre számítanak az innovációs projekteknél az érintettek a PwC tanulmánya szerint, amely világszerte több mint 1300 interjúalany válaszain alapul.

Sokan attól tartanak, hogy az önálló fintech cégek miatt jelentősen csökkennek a bevételeik. Erre a pénzügyi szolgáltatók 88 százaléka valódi fenyegetésként tekint, a tavalyi felméréshez képest 5 százalékpontos a növekedés. Az érintettek szerint akár a bevételeik 24 százaléka is kockán foroghat.

A hazai bankok is fenyegetésként élik meg a fintech cégek térnyerését, de növekszik az együttműködők száma is. A fintech által leginkább érintett területnek a lakossági bankolást tartja a megkérdezett hazai pénzintézetek 72 százaléka. A két terület egymásrautaltságát jelzi, hogy a fintech startupoknak a tőkéhez és az ügyfelekhez való hozzáférésre van szükségük, míg a bankoknak a technológiai és ügyfél-kommunikációs problémák leküzdésére. Mindkét problémára a másik fél nyújthat megoldást.

Pénzügyi mobilszolgáltatásokkal új ügyfeleket is el lehet érni, ez 3000 milliárd dollár értékű piacot nyithat meg világszerte a PwC szerint.
A különböző értékek egyszerű cseréjét lehetővé tevő blokklánc-technológiával is számolnia kell a pénzügyi szektornak az elkövetekező időszakban. Ez a bitcoinhoz hasonló megoldás a pénzügyi vállalatok növekedéséhez is hozzájárulhat. A nemzetközi pénzügyi szolgáltatók 77 százaléka tervezi a blokklánc-technológia bevezetését 2020-ig.

Fintech mobilbankolás bankok digitális technológia pénzügyi szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek