Pénz- és tőkepiac

Kelendő lett a hosszú magyar államkötvény

A rövid állampapírok helyett most már a hosszút veszik a kisbefektetők.

A Kétéves Állampapírból tíz nap után újabb 50 milliárd forintnyit kellett meghirdetni, az ötéves, inflációt követő papírból két hónap alatt két rábocsátás volt.

Nagyon jól fogynak a hosszú lejáratú lakossági állampapírok. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) néhány napja büszkélkedett közleményben azzal, hogy nő a lakossági papírok átlagos futamideje. Márciusban ugyanis a legkedveltebb papír a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) lett, amelynek nettó értékesítése megközelítette a 70 milliárd forintot.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kelendő lett a hosszú magyar államkötvény Fotó: Szabó Miklós Kelendő lett a hosszú magyar államkötvény Fotó: Szabó Miklós[/caption]Ami még nagyobb öröm lehet az államadósság-kezelőnek, hogy a PMÁK-ból ráadásul a hosszabbik lejárat, az ötéves a kapósabb. Az ÁKK február közepén indított két új sorozatot az inflációt követő kamatozású állampapírból, az egyik 2020-ban, a másik 2022-ben jár le. Mindkettőt 100 milliárd forint értékben hirdették meg, de a 2022-est annyira viszik, hogy két hónap alatt már a második rábocsátást kellett meghirdetni. Most már 175 milliárd forintnál tart az értékesítésre felajánlott volumen. Nem véletlen egyébként, hogy a PMÁK-ot viszik, mint a cukrot. A kezdő kamat rendkívül magas, az ötéves államkötvénynél 4,05 százalékos. Az alapkamat egyébként ennél a papírnál megegyezik a decemberben mért éves mértékével, ez 1,8 százalékos volt legutóbb, erre jött rá a 2,25 százalékos kamatprémium. A 2020-ban lejáró PMÁK-nál alacsonyabb a kamatprémium, csupán 1,75 százalékos, valószínűleg ezért nem vásárolják annyian.

Az új Kétéves is sikeres. Már az első napon 2,3 milliárd forintnyit jegyeztek belőle – dicsekedett el az ÁKK. A hitelpapír népszerűsége a későbbiekben sem csökkent. A jegyzés április 3-án indult 50 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiséggel, ezt mindössze 10 nappal később, április 13-án újabb 50 milliárd forinttal emelte meg az ÁKK. A 2MÁP-ként rövidített éves kamata egyébként fixen 2,5 százalékos, ami a legmagasabb a fix kamatozású lakossági papírok körében.

Amilyen sikeres a PMÁK és a 2MÁP, olyan nehezen megy a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) értékesítése. Ennek a változó kamatozású papírnak a kamata az egyéves diszkontkincstárjegyek aukciós hozamát követi, ami egyre alacsonyabb, a legutóbbi aukción átlagosan 0,12 százalékos hozammal keltek el a papírok. A jegyezhető három sorozat értékesítési időszakát február közepén meg is hosszabbították, miután az eredetileg meghirdetett, sorozatonként 50 milliárd forintos mennyiségek egy év alatt sem fogytak el. Az új kamatperiódus szeptemberben indul ezeknél a papíroknál, és ha az állampapírhozamok a mostani szinten maradnak, a 2026-ban lejáró BMÁK hozama is 3 százalék alá süllyedhet.

rövid állampapír PMÁK hosszú magyar államkötvény megtakarítás Kétéves Állampapír
Kapcsolódó cikkek