Pénz- és tőkepiac

Rendkívüli osztalékhozam a Monetánál

Két nagy bank osztalékhozama emelkedik ki a prágai mezőnyből, de az O2 és a Mol-részvényeit eladó CEZ is érdekes ebből a szempontból. Hosszabb távon a korona elengedett árfolyamküszöbe is érdekessé teheti a cseh részvényeket.

Ma lehet utoljára osztalékkal megvásárolni a cseh Moneta bankrészvényt, amely 9,8 korona osztalékot fizet. Ez 11,1 százalékos osztalékhozamot jelent. – Ahhoz, hogy valaki részesüljön az osztalékból április 14-ig kell birtokolnia a papírt, a cseh munkaszüneti nap miatt ma lehet utoljára osztalékkal megvásárolni a Moneta részvényeket. A másik, nagyobb cseh bankrészvény, a Komercni Banka is jó osztalékot fizet. A 40 korona 4,22 százalékos osztalékhozamot jelent. Ezt a részvényt április 18-ig kell birtokolni, de az ünnepek miatt holnap, április 12-én lehet utoljára osztalékkal megvásárolni – hívta fel a figyelmet Kiss Mónika az Equlior Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A Moneta tavaly májusban került a prágai tőzsdére. A GE azt megelőzően már egy éve el akarta adni a cseh leányvállalatot, többen már egy kínai befektető kezében látták a Monétát, de a cseh hatóságok a tőkepiaci megoldást támogatták. A pénzintézetnek 229 fiókja és több mint 1,1 millió egyéni és vállalati ügyfele van, ezzel az öt legnagyobb cseh bank közé tartozik. A Moneta Kiss Mónika szerint azért is számíthat jó befektetésnek a jövőben, mert a bank a következő években is nyereségének 70 százalékát tervezi osztalékként kifizetni. Az idei évre 3,4 milliárd korona feletti nettó profittal számolnak.

Az O2 távközlési cég és a Mol részvényeit gyorsított könyvépítés keretében minősített befektetőknek értékesítő CEZ is számottevő osztalékot fizet. – Az O2 17 korona osztalékot és 4 korona részvényprémiumot ad részvényenként, így a 21 koronás bruttó hozam 7,19 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az O2 külön közleménye szerint osztalékot és részvényprémiumot csak azok a részvényesek kapnak, akik május 10-én birtokolják a részvényt. Május 8. munkaszüneti nap Csehországban, ezért május 5-én meg kell venni a részvényt, ha valaki szeretne az osztalékhoz hozzájutni – emelte ki Kiss Mónika az Equlior Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A CEZ esetében 33 koronás várható, de a cseh állam, mint nagy részvényes 40 koronára szeretné ezt emelni.

A cseh korona a konszenzusos várakozás szerint a közeljövőben felértékelődik majd, ez is növelheti a cseh részvények iránti érdeklődést. A korona piacára az árfolyamküszöb múlt heti elengedése miatt sokan figyelnek. A jegybank több mint három évig 27 korona felett tartotta az euróárfolyamot. Az elmúlt néhány napban csaknem fél eurót erősödött a cseh fizetőeszköz, de ma például 0,2 százalékkal 26,677-re gyengült a Bloomberg adati szerint. A jövőben egy szélesebb toleranciasávban védi majd a jegybank az árfolyamot, de konkrétumokat még nem közöltek erről. Az elemzők szerint a 25-26-os sávban lehet az euró-korona egyensúlyi árfolyama.

2017. április 11., délutáni árfolyamok:
Moneta Money Bank: 89,0 korona
Komercni Banka: 973,6 korona
O2: 292,2 korona
CEZ: 436,7 korona

részvény Csehország tőzsde Moneta bankok CEZ
Kapcsolódó cikkek