Pénz- és tőkepiac

Viszik az új Kétéves Államkötvényt, mint a cukrot

Az új, kétéves állampapír első értékesítési napján 2,3 milliárd forint értékben fogyott az értékpapírból - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.

Az ÁKK Zrt. hétfőn évi 2,5 százalékos fix kamatozású új állampapírt dobott piacra. Az államkötvény első napján hatalmas érdeklődést mutatott a lakosság: 2,3 milliárd forint értékben fogyott belőle, melynek 99 százalékát lakossági kisbefektetők vásárolták meg. A teljes mennyiség több mint harmadát a Magyar Államkincstár ügyfelei jegyezték le.

A kétéves állampapírt egészen kis összeggel is vásárolhatják a háztartások, hiszen alapcímlete 1 forint. Első kamatfizetése 2018. április 22-én  lesz, amikor az időarányos kamatot, vagyis a tőke 2,62 százalékát kapja majd meg a befektető. 

A Magyar Államkincstár mellett 9 kereskedelmi bank és 2 befektetési szolgáltató is értékesíti az új megtakarítási terméket - tette hozzá közleményében az ÁKK.

Hétfőtől jegyezhető a Kétéves Állampapír fix, 2,5 százalékos kamatozással - jelentette be tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető elmondta: az új állampapír-típus piacra bocsátásának célja, hogy az adósságkezelő minél több lehetőséget biztosítson a lakosság részére ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb megtakarítási formát. Mint azt korábban megírtuk, az új kötvényt a Magyar Államkincstár mellett a CIB Bank, a Concorde Értékpapír, az Erste Befektetési Zrt., az FHB Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank, az NHB Növekedési Bank, az OTP, az UniCredit, és a Takarékbank forgalmazza majd.

Magyar Államkincstár Varga Mihály állampapír kamat ÁKK Zrt.
Kapcsolódó cikkek