Pénz- és tőkepiac

Csökkenőben az államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 5 milliárd forinttal nagyobb összegben értékesített államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A meghirdetett mennyiségnél 5 milliárd forinttal nagyobb összegben, összesen 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján. A 3 éves kötvényeket 18 milliárd forintért, az 5 éveset 15 milliárd forintért, míg a 10 éves lejáratú államkötvényt 12 milliárd forintért árusította.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 51,85 milliárd forintos ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 20 milliárd forintot fogadott el az előző aukción kialakultnál 8 bázisponttal alacsonyabb, 0,87 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,95 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 42,34 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 16 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 17 bázisponttal alacsonyabb, 1,88 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,96 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 28,42 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 14 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,06 százalék volt, 17 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,10 százalék volt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek