Pénz- és tőkepiac

Bukhatja venezuelai kötvényeit a Goldman

A venezuelai nemzeti olajtársaság, a Petroleos de Venezuela (PDVSA) által kibocsátott kötvények a nagy államosítási hullám előtt biztos befektetésnek számítottak.

A venezuelai nemzeti olajtársaság, a Petroleos de Venezuela (PDVSA) által kibocsátott kötvények a nagy államosítási hullám előtt biztos befektetésnek számítottak, mára azonban lasszóval kell vevőt keresni. Vagy inkább diszkonttal. Méghozzá jelentőssel, ahogy az a botránnyá fajult Goldman Sachs-féle ügylet kapcsán is megtörtént. Az amerikai bankház a The Wall Street Journal értesülései szerint 865 millió dollárért jutott hozzá egy 2014-ben kibocsátott és a 2022-es lejáratakor 2,8 milliárd dollárt ígérő kötvénycsomaghoz.

A lap számításai szerint ez éves szinten 40 százalékos hozamnak felel meg – írja a CNBC. A vételárba nyilván beépítették a venezuelai gazdasági-politikai életet átszövő bizonytalansági tényezőket, igaz, e kockázatok a ma még meglehetősen távolinak tűnő lejáratkor vélhetően – illetve remélhetően – már nem játszanak komoly szerepet. A Goldmannál is üzleti befektetésként tekintenek a kötvényekre, s cáfolják, hogy a bevásárlás a kormány bármilyen közreműködésével történt volna. Sőt, mint közleményükben írják, a PDVSA-kötvényeket egy brókertől vették a másodlagos piacon. Hozzáteszik, hogy sok konkurensükhöz hasonlóan az a meggyőződésük, hogy a venezuelai helyzet konszolidálódik, és a befektetésük megtérül. Megjegyzik ugyanakkor, hogy számos befektetési és indexkövető alap és ETF portfóliójában is megtalálhatók a PDVSA kötvényei, és hozzájuk hasonlóan most ők is a válságát élő Venezuela jövőjébe fektetnek.

A kötvények jövőjét viszont beárnyékolja, hogy az ellenzéki többségű nemzetgyűlés elnöke, Julio Borges kijelentette: egy következő kormány a kötvények beváltását megtagadhatja, mert az abból származó pénz a nép szenvedését fokozó Nicolas Maduro vezette kormány uralmának finanszírozását hivatott elősegíteni. E véleményét Borges levélben közölte Lloyd Blankfeinnel, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatójával. A házelnök szerint a tranzakció szabálytalan, abszurd pénzügyi feltételekhez van kötve, s emiatt vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben. Bármilyen demokratikusan megválasztott kormánya lesz is Venezuelának, Borges azt javasolja neki, hogy tagadják meg az ominózus kötvények kifizetését. Hasonló történt Argentínában mi­után az ország fizetésképtelenné vált, közölte, hogy nem fizet a kötvényeseknek. Kompromisszumként a régi kötvényeket jelentős diszkonttal újakra cserélték.

Venezuela kötvényügylet kötvény Goldman
Kapcsolódó cikkek