Pénz- és tőkepiac

Elsőbbséggel vehetnek OTT-papírt a cég részvényesei

Nagyot fordult a világ az OTT-ONE-papírral. Tavaly még leszállították az alaptőkét, idén már emelik.

Van egy a pesti parketten, és elemzők sora állítja, hogy még csak nem is hallott róla, pedig az OTT-ONE Nyrt. (korábban FUSO Ecosystem Nyrt., előtte Hybridbox Médiainformatikai Nyrt.) papírját 2010 óta jegyzik a BÉT-en. A cég eredetileg a hagyományos televízió és a széles sávú internet egymásba ágyazását biztosító Hybridbox fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozott.

A 2016-os konszolidált éves jelentés szerint a társaság 903 millió 288 ezer forintos nettó árbevétele – ami 547 millió forintos növekmény az előző évihez képest – már három szegmensből származott. Bár továbbra is meghatározó az első szegmenst képező videotartalom és -kiszolgálás jelentősége a cégcsoport számára, a másik két terület már az új stratégiát jelzi. A második szegmenst azon egyediszoftver-megrendelések, applikációk és weboldalfejlesztések képezik, amelyekben nincsen videokiszolgálás. Itt csapódik le továbbá az online és közösségi média interakcióit elemezni képes szoftver forgalmazásából származó árbevétel és eredmény is. Tavaly áprilisban stratégiai szerződést írtak alá a Telenor Magyarországgal a Telenor MyTV szolgáltatás üzemeltetéséről és továbbfejlesztéséről. A harmadik szegmenst a Screenie Interaktív Reklámügynökség, az OTT-ONE százszázalékos tulajdonú leányvállalata képviseli, amely sikeresen értékesítette külföldre egy interaktív marketingszoftver nem kizárólagos licencjogait, 200 millió forintot meghaladó díj ellenében. A bevételt a cégcsoport biometrikus azonosítórendszer fejlesztésére irányuló projektjében fogják felhasználni. A tavalyi évet a társaság 76 millió 208 ezer forintos adózott, auditált eredménnyel zárta (míg egy évvel korábban még 78 millió forintot meghaladó veszteséget jelentett).

A tavalyi év kiemelt eseménye volt az alaptőke leszállítása. Ezt az indokolta, hogy a 2015. évi auditált beszámolóból kitűnt, a társaság saját tőkéje a jegyzett tőkének csupán 18,56 százaléka. Ezért az alaptőkét veszteségrendezés címén 1 milliárd 106 millió forintról 707 millió 398 millió 160 ezer forintra szállították le. A végrehajtás módja a részvények névértékének 50 forintról 18 forintra való csökkentése volt. Ezzel szemben idén április 28-án zártkörű alaptőke-emelésről döntött a társaság közgyűlése. Eszerint 31 forintos áron, legalább 142 millió 560 ezer forint és legfeljebb 144 millió forint értékben bocsátanak ki részvényeket. Így az alaptőke legalább 540 millió 720 ezer forint és legfeljebb 542 millió 160 ezer forint lesz. A tőkeemelés során az iSRV 3 millió darab részvényt, Tűzkő Nándor 2,5 millió darabot, a VOD Experts Ltd. 1,32 millió darabot, Májer Bálint igazgatósági elnök 600 ezer darabot, Perger Gábor igazgatósági tag pedig 500 ezer papírt vehet.

Elsőbbségi jog illeti meg ugyanezen az áron azokat, akik április 28-án részvényesek voltak, tekintet nélkül az általuk birtokolt részvények darabszámára. Túljelentkezés esetén a részvényesek az egymáshoz viszonyított tulajdoni arányukban osztozkodnak. Fontos, hogy a részvényesek átvételi elsőbbségi joguk gyakorlására csak május 22-ig jogosultak, s addig nemcsak nyilatkozniuk, hanem fizetniük is kell.

A 31 forintos kibocsátási ár az elmúlt 3 hónap 24 és 37 forintos kereskedési sávjának közepén helyezkedik el. Az elmúlt napokban 32 és 34 forint között mozgott a kurzus.

ott OTT-ONE
Kapcsolódó cikkek