Pénz- és tőkepiac

Jobban teljesítenek a brókercégek

A rekordot döntő Budapesti Értéktőzsde a brókercégeknek is jó első negyedévet hozott.

A rekordot döntő Budapesti Értéktőzsde a brókercégeknek is jó első negyedévet hozott. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a vállalkozások befektetési szolgáltatási tevékenységének bevétele 10,85 milliárd forint volt az első három hónapban, ennyit 2010 óta egyik első negyedévben sem kerestek. Ez valószínűleg egyrészt annak köszönhető, hogy a forgalma is nőtt, másrészt a kisbefektetők is újra vásárolni kezdték a hazai részvényeket. A befektetési vállalkozásoknál lévő idegen tulajdonú értékpapír-állomány 19,4 százalékkal 2472,5 milliárd forintra nőtt tavaly március óta. A brókercégeknél március végén 27 ezer nyugdíj-előtakarékossági és 103 ezer tartós befektetési számlát vezettek.

Fotós: Kallus György

A befektetési vállalkozások ráfordításai is megugrottak a tavalyi első negyedévhez képest, méghozzá 55 százalékkal 5,7 milliárd forintra. A profit azonban még így is több lett, a cégek adózás előtti eredménye 1,44 milliárd forintot tett ki, ez 11 százalékkal magasabb a tavalyinál, az adózott eredmény 1,29 milliárd forint lett, ami 9 százalékos növekedés 2016-hoz képest.

A brókercégek eszközei hatalmasra duzzadtak. Tavaly márciushoz képest mérlegfőösszegük 46 százalékkal 316,7 milliárd forintra nőtt. A pénzeszközeik csaknem 20 százalékkal gyarapodtak, az értékpapír-állományuk pedig több mint a háromszorosára emelkedett egy év alatt. Követeléseik is csaknem 80 százalékkal nőttek tavaly óta. Főleg a forinteszközöknél volt látványos gyarapodás, ezek volumene 72 százalékkal nőtt tavaly márciushoz képest, miközben a devizaeszközök csak 6,8 százalékkal bővültek. A cégek saját tőkéje 12 hónap alatt 16 százalékkal 22,6 milliárd forintra nőtt, a tőkemegfelelési mutató így 19 százalékosra emelkedett.

javulás brókercégek
Kapcsolódó cikkek