Pénz- és tőkepiac

Kitörés előtt a bukaresti részvények

A Digi piacra lépésével az utolsó feltételt is teljesíti a Bukaresti Értéktőzsde ahhoz, hogy bekerüljön az MSCI feltörekvő piaci indexébe. Ez a jelentős diszkonttal forgó részvényeknél látványos árfolyammegugrást eredményezhet – mondta lapunknak Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója.

A román piacban most 30-40 százalékos diszkontot látunk a régiós papírokhoz képest, a cégek többsége egy számjegyű P/E rátán forog, noha ezt elsőre nehéz észrevenni – mondta lapunknak Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója. A román cégek mérlegszerkezete ugyanis nagyon konzervatív. Az áramszolgáltató Electrica esetében például a részvényárfolyam közel fele, papíronként 6 lej készpénzként pihen a cégben, a gázszolgáltató Romgaz 32 lejes árfolyamából 8 lejt szintén egy az egyben ki lehetne fizetni. A második legnagyobb bankban, a BRD-ben például részvényenként majdnem 4 lej készpénz van, ráadásul az árfolyam-emelkedés ellenére továbbra is mindössze 7,5-ös P/E rátán forog a papír. Figyelembe véve, hogy Romániában a hitelpenetráció a magyarországi szint fele, ami szintén alacsony, brutális növekedési potenciál adódik. Ráadásul a román kormány nemrég hozott egy olyan döntést, mely szerint az állami vállalatok a profitjuk 90 százalékát és a készpénzállományt kifizethetik osztalékként.

A Banca Transilvaniánál papíronként 0,55 lej a készpénz, s jelenleg nagyjából 8,5-es P/E rátán forog a papír – sorolja a potenciális befektetési lehetőségeket a szakértő. A cégek emellett jól is teljesítenek, a Transgaz például minap közzétett beszámolója szerint az éves kitűzött profit felét egy negyedév alatt sikerült összehozni. Ehhez jön hozzá a régiót meghaladó Tény, hogy a gazdaság szerkezete valamennyit romlani fog, de egy olyan országban, ahol ilyen alacsony a hitelpenetráció, nem jelent komoly kockázatot, ha bővül a fogyasztás – mondta Gyurcsik. A Digi tőzsdére lépésével nagy fordulat következhet be a bukaresti börze életében, a közkézhányaddal korrigált piaci kapitalizáció ugyanis már eléri azt a szintet, mely az egyik utolsó feltétele volt annak, hogy a BVB bekerüljön az MSCI feltörekvő indexébe. A következő, őszi felülvizsgálata során valószínűsíthető, hogy Bukarest az MSCI figyelőlistájára kerül. Idén vagy legkésőbb jövőre piacra jön a Hidroelectrica, amely a vízerőműveivel a román áramtermelés közel harmadát biztosítja. De érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a Romániában folyamatosan bővülő nyugdíjpénztári rendszer egyre dinamikusabban szívja fel a helyi papírokat. Gyurcsik szerint az elmúlt egy-két évben is sokat javult a piac likviditása, az Accorde-nak nem jelent nehézséget a piacon lenni, sok ugyanis a block trading, amivel viszonylag egyszerű a kereskedés.

Az Accorde idén februárban hozta létre a forintban és euróban denominált Első Román Részvényalapját, mely kizárólag román részvényekre épül. Gyurcsik szerint ügyfeleiknek már korábban is tetszettek a román cégek, az egyedi részvénysztorikat nehéz volt eladni. A 3 milliárd forintot kezelő alapban 10-12 van, tehát egy kockázatos koncentrált alapnak számít. A stratégia alapvetően a két nagybankra épít, a Banca Transilvania és a BRD szerepel a portfólióban a legnagyobb súllyal. Emellett olyan osztalékpapírok kaptak még helyet, mint a Romgaz, a Transgaz és kisebb részben az Electrica. A kosárban tartanak a Fondul Proprietatea (FP) ETF-papírjaiból, de vannak SIF-ek, Transelectrica-, Conpet-, OMV Petrom-papírok is, és a napokban a tőzsdén debütáló Digi részvényiből is vásárolt az alapkezelő. Jelenleg 4,5 százalék körül van az alap hozama, mivel a sokat ment ez idő alatt. Nem volt nehéz dolgunk – mondta Gyurcsik –, hisz ha csak a Romgazból kivonjuk a 8 lej készpénzt, 12 százalékos hozam keletkezett az alap indulásakor érvényes árfolyamon számolva, ám például 13 százalékos hozamot eredményez a Transgaz-osztalék is.

Egyébként is jellemzően 8-9 százalékos hozamok voltak a piacon, így még ha nem értékelődik is fel a portfólió, az alapunk éves szinten akkor is 6-7 százalékos hozamot termelhetett volna. A kilátások igen kedvezők. Az FP-ből a Hidro­electrica piacra lépésével egy újabb jelentős diszkont robbanhat ki, de portfóliójában ott van az Electrica három leánya, amely szintén jelentős súlyú illikvid eszköz. Ráadásul az OMV Petromban lévő részesdésére lock-up van őszig. A SIF-ekben is nagy érték rejlik, ezek közül a SIF1 különösen érdekes, hiszen a portfóliójában javarészt bankok vannak, és komoly diszkonton forog. A fő gond ezekkel az alapokkal, hogy nagyon illikvidek, tehát kínszenvedés kereskedni velük. A román tőzsde papírjaiból is vett az Accorde. Bár a bukaresti forgalom a budapestinek csak harmada, a román parketten már több cég van, mint itthon. A BVB-ben a legnagyobb sztori, amellett, hogy egyre jobban teljesít, s a növekvő forgalomnak és kapitalizációnak köszönhetően szép eredményeket ér el, az, hogy ha bekerül az MSCI-ba, nagy robbanás lesz. Erről kár lenne lemaradni – tette hozzá Gyurcsik Attila.

Digi gyurcsik Attila Accorde
Kapcsolódó cikkek