Pénz- és tőkepiac

Uniós szinten a kgfb-kártérítési plafon

A hazai bíróságok két-hárommillió forintos sérelemdíjakat szoktak megítélni haláleset alkalmával a hozzátartozóknak.

Az elmúlt napokban komoly sajtóvisszhangot kapott a tragikus veronai buszbaleset utóélete, pontosabban a kártérítési eljárás folyamata – a hírekből kiderült: sokan nincsenek tisztában a biztosítók kártérítési gyakorlatával és azzal, mire és miként vonatkozik a biztosítói fedezet. A legtöbb személybiztosítás úgynevezett összegbiztosítás, ahol a biztosító a kár bekövetkeztekor a szerződési feltételekben meghatározott összeget téríti meg a jogosultaknak, haláleset esetén az örökösöknek. Ilyen szerződések esetében maximum abból lehet vita, hogy a maradandó egészségkárosodást milyen fokúnak ítélik meg a szakértők. Baleseti haláleseti szolgáltatásnál a prémium utasbiztosítások térítési értéke 6 millió forint körül mozog, a standard biztosítások esetében 1-2 millió forintos kártérítést fizet a biztosító. A veronai baleset kapcsán szóba került ingyenes általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításnál a haláleseti kártérítés 200 ezer forint.

A kgfb-szerződések ugyanakkor nem összegbiztosítások, a törvény csak arról rendelkezik, hogy egy káresemény kapcsán (minden károsult vonatkozásában, összesen) a biztosító 6,07 millió euró (1,87 milliárd forint) értékű kártérítés fizetésére kötelezhető – ez az összeg harmonizál az európai gyakorlattal. Ebbe az összegbe a személyi és a sérülésekkel kapcsolatos vagyoni károk összege értendő. A veronai buszbaleset kapcsán a biztosítónak az elhunytak után fizetendő összeg mellett a sérültek gyógykezelését és az azzal kapcsolatos költségeket is ebből kell fizetnie. A dologi károk fedezetére további 1,2 millió eurónyi (380 millió forint) fedezet áll rendelkezésre – ebből kell például az olasz autópálya-kezelőnek a megsérült útszakasz (korlát, felüljáró) helyreállítási költségeit is megtéríteni – ha ilyen eredményt hoz az ügyben tegnap lezárult vizsgálat.

A kártérítési összeg mellett a biztosítók az új Ptk. megjelenése óta úgynevezett sérelemdíjat fizetnek a balesetek sérültjeinek, illetve hozzátartozóknak. A sérelemdíj a korábbi nem vagyoni kártérítést váltotta a jogszabályban, ennek mértéke az elszenvedett sérelem mértékével arányos. A bírósági gyakorlat szerint az emberélet elvesztésekor a bíróság 2-4 millió forintos kártérítési összegeket szokott megítélni a közeli hozzátartozóknak – ez az összeg hangsúlyozottan csak a lelki sérülésért járó kompenzáció. A Groupama jelenleg a szülőknek személyenként 6-6, a testvéreknek 3, a nagyszülőknek személyenként 1-1 millió forintos sérelemdíj fizetését vállalta – ez családonként akár 20 milliós összeget is elérhet. Szomorú, de tény, a társadalom és így a biztosítók számára a legnagyobb megterhelést az olyan sérülések okozzák, ahol az áldozat élete végéig orvosi kezelésre szorul. ezen kezelések összege egy-egy károsult esetében is meghaladhatja a 50-100 millió forintot – a biztosítónak a fent említett kártérítési összegből erre a költségre is tartalékot kell képeznie.

A kifizetéseknél a biztosítót köti a jogszerűség, azaz csak olyan esetekben fizethet, ha egyértelmű az öröklés. A veronai buszbaleset kapcsán bizonyos esetekben – miután kiskorúakról van szó – gyámügyi eljárásra is szükség van ahhoz, hogy a biztosító a vállalt sérelemdíjat kifizethesse. A biztosító már a baleset bekövetkezte után előleget fizetett, és azokkal az érintettekkel folyamatosan konzultál, akik hozzáfordulnak.

kötelező biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek