Pénz- és tőkepiac

Durva fordulat jöhet Csepelen

Újabb halasztást szenved az orosz turbinaprojekt, amely a remények szerint kihúzná a gödörből az eladósodott Csepel Holdingot. A múlt héten egekbe tornászott árfolyam ma beomolhat.

Megtáltosodott a Csepel-részvény, pedig a kibocsátó háza tájáról nem érkezett fundamentális jó hír. Sőt, a péntekre összehívott közgyűlés sem a legkellemesebb emlékeket ébreszti a befektetőkben. Az egyetlen napirendi pont ugyanis a könyvvizsgáló megválasztása, akinek a megbízatása lejárt április 30-án.

Emlékezhetünk, hogy a leköszönt könyvvizsgáló, Nagy Judit nem kis meglepetéssel szolgált a társaság április 28-i évi rendes közgyűlése előtt, amikor így tájékoztatta a piacfelügyeletet: „A Csepel Holding Nyrt. 2016/12/31 évi éves beszámoló és konszolidált éves beszámoló könyvvizsgálata során olyan tényeket állapítottunk meg, amelyek alapján a záradék megadásának elutasítása válhat szükségessé.” Végül a sebtiben módosított 2016. évi összevont (konszolidált) éves beszámolót 1 723 014 ezer forint mérlegfőösszeggel és mínusz 254 384 ezer forint adózott eredménnyel elfogadta a közgyűlés.

A 2016. évről szóló éves beszámoló szerint a holding és leánycége, az Excel Csepel Kft. is elvesztette a 2015. december 31-i saját tőkéjének több mint 10 százalékát. A konszolidált átfogó eredménykimutatásból kitűnik, hogy amíg 2015-ben 85,05 forint volt az egy részvényre jutó eredmény, addig 2016-ban 109,97 forint veszteség jutott egy részvényre.

Ezzel a háttérrel fura színjátéknak tűnik, hogy az árfolyam alig három nap alatt 695 forintról 1125 forintig emelkedett. Még varázslatosabb a tájkép, ha tágabb horizonton nyitunk chartot, mert azt látjuk, hogy június 21-én 500 forintnál indult a rali, egy olyan, stabilnak mondható árszintről, ahol tavaly ősz óta hintázott a kurzus. A Csepel árfolyama bő három hét alatt megduplázódott.

Minderre nem elegendő indok a két, régóta húzódó, folyamatban lévő ügylet: a négy éve lezáratlan dubaji ügy – a 72 emeletes Al Hikma

Towerben épít automatizált parkolót az Excel Csepel, s bár az épület 95 százalékban kész, a parkoló nélkül nem kaphat használatbavételi engedélyt – és az orosz turbinák hároméves sztorija: az Excel Csepel Kft. és a Distributed Generating Company között érvényben lévő szerződés alapján 362 millió amerikai dollár értékű, 330 kW-os áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanak a következő 3,5 évben. A projekt indulása bizonytalan, már a 2016-os vezetőségi jelentés is „hihetetlen és váratlan” időigényről írt az előkészítés kapcsán. A projektet az Eximbank finanszírozná, s ezzel párhuzamosan feltőkésítenék a Csepel Holdingot 3 millió euróval. Április végén még május 15-i Exim-döntést vizionált a menedzsment. Ám erről azóta sem jött hír.

A múlt héten előbb úgy tűnt, hogy egy régi spekulánsjáték tanúi lehettünk: valaki összegyűjt egy nagyobb pakkot, s napról napra beáll a felső limithez, vagyis közel plusz 20 százalékhoz. Illikvid piacokon ehhez nem is kell túl nagy pozícióméret, s felveri az árat. Majd amikor mindenki elhiszi a ralit, rázúdítja a piacra a részvényeit, és kaszál a mazsolákon.

Sanszosabb, hogy néhányan már a DGC-sztori beélesedésére spekulálhattak. Nos, őket hideg zuhanyként érhette a péntek esti közzététel, mely szerint: „Az Excel Csepel Kft. DGC LLC-vel kötött, 362 millió dollár értékű exportszerződésének hatálybalépése, amely a 269 millió dollár Exim-finanszírozású vevőhitelhez kapcsolódik, további halasztást szenved.”

Csepel-részvény csepel holding
Kapcsolódó cikkek