Pénz- és tőkepiac

Most egy kicsit reménykedhetnek az olajkitermelők

Tovább erősödött kedden az olaj jegyzése, még érezteti hatását a szaúdi bejelentés, hogy a királyság csökkenti exportját.

Kedd délig 49 centtel 49,09 dollárra emelkedett az északi Brent minőség ára, a nyugati féltekén irányadó WTI fajta pedig 50 centtel 46,84 dollárra drágult.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és a kartellen kívüli több jelentős exportőr hétfői szentpétervári megbeszélései után Khalid-al Falih szaúdi olajminiszter közölte, hogy országa augusztustól egyoldalúan napi 6,6 millió hordóra korlátozza az olajkivitelét, hogy segítsen helyreállítani a piaci egyensúlyt. Ez napi 1 millió hordóval kevesebb, mint tavaly augusztusban.

Azt is bejelentették, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli partnerei készek meghosszabbítani az érvényben lévő, a termelés napi 1,8 hordós csökkentését előíró, jövő márciusban lejáró megállapodást, de elvárják, hogy mindenki tartsa be a vállalt kötelezettséget.

Elsősorban az Egyesült Arab Emírségek és Irak lépi túl a kvótát. Nigériára és Líbiára belső politikai zavaraik miatt nem terjedt ki a megállapodás. Nigéria azonban Szentpéterváron jelezte, hogy kész csatlakozni az egyezményhez, ami jelentősen hozzájárult a piac erősödéséhez.

Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter szerint a megállapodás révén egyes országok fegyelmezetlensége ellenére az idén 350 millió hordónyi kínálat tűnt el a piacról, és további napi 200 ezer hordóval mérséklődhet a kínálat, ha mindenki tartja magát a megállapodáshoz.

Árfelhajtó tényező az is, hogy a kínai Sinopec társaság szerint Kína olajimportja az idén napi 400 ezer hordóval emelkedik, és meghaladja a 400 millió tonnát. Az első fél évben közel 14 százalékkal nőtt a bevitel, és elérte a 212 millió tonnát.

A termelés korlátozásáról szóló megállapodás hatására januárban 58 dollárig emelkedett az olaj ára, azóta azonban ismét hordónként 50 dollár alá esett, amiben jelentős szerepe volt az amerikai termelés növekedésének.

kőolaj olajár OPEC
Kapcsolódó cikkek