Pénz- és tőkepiac

Senki sem tudja mitől drágult a Nutex

Limithez közeli emelkedést mutatott hétfőn a Nutex (ex-Humet) árfolyama, noha érdemi, fundamentális hír nem érkezett a társaság felől.

Egyelőre csak találgatni lehet, mi okozta a Nutex piacán a hétfői intenzív mozgást. A múlt heti tulajdonosi bejelentés, miszerint Huber István átlépte a 15 százalékos küszöböt, önmagában talán érdekes lenne, ám neki a BÉT honlapja szerint már január végén is volt egyszer 15,09 százaléka, amivel a második legnagyobb tulajdonosként szerepel a 29,62 százalékos Raltex Ltd. mögött. Ez tehát aligha hozhatta lázba a befektetőket. Egyébként közel 10 százalékot birtokolt a Remich Continental, s valamivel 5 százalék fölött volt Galamb Vilmos részvénypakettje, míg a közkézhányad nagyjából 40 százalékot mutatott.

Forrás: shutterstock

A honlapja szerint a Nutex (ex-Humet) fő tevékenysége még mindig a humifulváttartalmú gyógyászati készítmények kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. Ahogy arra a cégismertető emlékeztet, a társaság még 1991-ben indította el a Humet elnevezésű gyógyszerkutatási projektet különböző betegségek nyomelemkészítményekkel történő gyógyítására, s 1994-ben kezdték meg a Humet-R készítmény értékesítését. Nos, ehhez képest a 2016-os vezetőségi jelentésben azt olvashatjuk, hogy a társaság a korábbi években alapvetően egy saját vagyonát kezelő vállalattá vált, melynek tevékenysége eszközeinek, befektetéseinek menedzselése, koordinálása. És a tavalyi évet is ez jellemezte, csupán azt emelték ki, hogy a társaság 2016-ban az immateriális javait bérbe adta, továbbá beszerzett egy jelentősebb értékű hatóanyagot, melyet még a tárgyévben értékesített is.

Az immateriális javakat egyébként hosszú távú szerződéssel adták bérbe. A társaság eszközei között az immateriális javak rovatban egyedül a „Kísérleti fejlesztés aktivált értéke” sor van kitöltve a 2016-os éves beszámolóban. Az ebből származó bevétel 2016-ban 2,3 millió forint volt, míg ezen immateriális javak értékcsökkenési leírása 2016-ban 24,8 millió forintra tehető, így a bérbeadásból származó bevétel elmaradt az értékcsökkenéshez képest.

Mindezek fényében az elmúlt év nem alakult túl fényesen. A tavalyi éves beszámoló szerint a cég jegyzett tőkéje 85,27 millió forint, a 2016-os mérleg 185 millió forint veszteséget mutat, az eredménytartalék 909 millió forint, a tőketartalék 407,7 millió forint, a lekötött tartalék 92,8 millió forint. Ennek megfelelően a cég saját tőkéje 2016. december 31-én 1,31 milliárd forintot tett ki.

A Nutex Nyrt. működési stratégiájában továbbra is szerepel az immateriális javak bérbeadása. Míg befektetéseit korábban főként az emberi egészséggel kapcsolatos tevékenységű vállalatokra összpontosította, addig a jövőben a stratégiában szerepet kaphatnak egyéb befektetések, illetve tevékenységek, melyek megfelelően szolgálhatják a társaság érdekeit.

A valaha 10 ezer forint feletti csúcsokat ostromló, 12 200 forintos történelmi maximummal büszkélkedő Nutex öt éve nem járt 150 forint felett. A furcsa árfolyammozgásokra talán egész egyszerű a válasz: 100 forint alatt beindul a spekuláció, 70 környékén pedig néhányan csak lehajolnak a papírért, hogy felszedjék a porból.

tőzsde Nutex
Kapcsolódó cikkek