Pénz- és tőkepiac

Hosszú távú befektetés a vizes vb

Az infrastrukturális és az országimázs-növelést célzó marketingkiadások megtérülésén is múlik, jó rendezője volt-e Magyarország a 17. vizes világbajnokságnak.

Öt-tíz év múlva derülhet ki, megérte-e megrendezni a vizes világbajnokságot, ez vonatkozik az infrastrukturális és a marketinggel kapcsolatos kiadásokra is – mondta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász a 130 milliárd forintból tető alá hozott sporteseményt értékelve, amelyen belül a legnagyobb költségtétel a fő helyszín, a 43 milliárdból felépülő Duna Aréna volt. A létesítmény kihasználtsága kulcsfontosságú a szakértő szerint, aminek fontos részét képezik a következő évek újabb világversenyei. De az is meghatározó, hogy az úszók és a vízilabdázók mellett a szabadidő-sportolók mennyire használhatják ki az aréna adottságait. Mint ismert, a 12 ezer férőhelyes vb-uszoda lelátóit visszabontják 6500 fős befogadóképességig, de az 50 méteres, 10 pályás verseny- és bemelegítőmedence értelemszerűen megmarad.

A sportközgazdász szerint a létesítmények utóhasznosítása mellett a másik fontos láb az országimázs-növelést célzó marketingkampány kifutása. Mint mondta, a marketingköltés egyik fele mindig kidobott pénz, de azt előre soha nem lehet tudni, melyik fele. Úgy látja, ennek egyrészt az a fokmérője, hogy tartósan megemelkedik-e kiemelt események nélkül is a külföldi vendégek által Magyarországon töltött vendégéjszakák száma, de a turizmus gyarapodása mellett befektetéseket is vonzhat hazánkba a vizes vb pozitív nemzetközi visszhangja. Szabados szerint az infrastrukturális és a marketingköltések végső soron összefüggnek, hiszen az ilyenkor várhatóan megnövekvő érdeklődést ki kell szolgálni: vízfelületet, létesítményt, edzőt kell biztosítani azoknak, akik a vizes sportágak iránt érdeklődnek a vb 17 napja nyújtotta élményeken felbuzdulva.

A magyar delegáció az éremtáblázat 9. helyén végzett 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel. Ahogy arra számítani lehetett, Hosszú Katinka lett a legeredményesebb hazai versenyző: megnyerte a 200 és a 400 méteres vegyes úszást, 200 háton második, 200 pillangón harmadik lett. Ezüstérmes lett a Märcz Tamás vezette vízilabda-válogatott, a torna All Star-csapatába Nagy Viktor és Vámos Márton is bekerült, utóbbit egyúttal a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjjal ismerték el. Ugyancsak vb-ezüstöt nyert Cseh László (200 pillangó), Milák Kristóf (100 pillangó) és Verrasztó Dávid (400 vegyes), a dobogó harmadik fokára a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd alkotta 4 x 100-as gyorsváltó állhatott még fel.

Az öt helyszínen 485 ezer néző követte nyomon az eseményeket, a szurkolói zónákban pedig több mint 400 ezer látogató fordult meg. A budapesti szállodák is megteltek, az átlagos kihasználtság meghaladta a 90 százalékot, a szobák átlagárai 200 százalékkal emelkedtek. A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint tízes skálán az elégedettségi mutató 8.73, a biztonságérzet 8.84 volt, a külföldi vendégek 66 százaléka tervezi, hogy visszajön Magyarországra.

Duna Aréna FINA vizes világbajnokság Szabados Gábor
Kapcsolódó cikkek