Pénz- és tőkepiac

Már vásárolják az államcsődöt az alapok

Felkeltették a hedge fundok figyelmét az egyre olcsóbbá váló dollárban denominált venezuelai kötvények, miután egyre valószínűbb, hogy az ország nem kerülheti el a csődöt.

Felkeltették a hedge fundok figyelmét az egyre olcsóbbá váló dollárban denominált venezuelai kötvények, miután egyre valószínűbb, hogy az ország nem kerülheti el a csődöt. A venezuelai kötvények ára eredeti értékük harmadára esett, a vasárnapi választással pedig tovább mélyült a befektetői bizalmatlanság az ország iránt. A 2038-ban kifutó dollárkötvények 36,5 centen forogtak szerdán, ami tizenhárom hónapja nem látott alacsony szintnek számít. Az állami olajvállalat, a Petróleos de Venezuela (PDVSA) 2037-ben lejáró adósságpapírjainak ára 31 centre esett.

Egyre kevesebben hisznek ugyanis abban, hogy a polgárháború és humanitárius katasztrófa felé sodródó ország meg tud küzdeni a várhatóan 700 százalék fölé kúszó mellett a 120 milliárd dollárra rúgó adósságállománnyal úgy, hogy a jegybanki tartalékok nem érik el a 10 milliárd dollárt sem. Az adósságállomány nagy része mintegy 48 milliárd dollárban denominált kötvényekben van. Noha Nicolás Maduro elnök számára az élelmiszerimportnál is fontosabb a lejáró kötvények törlesztése, a befektetők már arra számítanak, hogy a jövő kormányzatainak első dolga az átstrukturálása lesz. Mindez nyilván a követelések egy részének elengedésével, a futamidők kitolásával járna, ennek dacára a befektetők egy része a jelenlegi árfolyamon már üzletet lát a kötvényekben.

Ha egy racionális kormány áll Venezuela élére (fenntartható és hiteles gazdaságpolitikai célkitűzésekkel), a mostaninál nagyobb áron lehet majd értékesíteni kötvényeket a részeleges leírás ellenére is – mondta a Reutersnek Jason Maratos, a londoni székhelyű Onslow Capital Management alapítója. Az alapkezelő elismerte, hogy jelentős összeget fektettek PDVSA- és államkötvényekbe, de tovább tervezik növelni kitettségüket a venezuelai kötvénypiacon.

Az Oxford Economics befektetési tanácsadó is a „buy the dip” (vásárold meg az esést) stratégiát javasolja ügyfeleinek, ahogy az UBP cég feltörekvő piaci elemzője,

Koon Chow is, aki szerint a kötvények ára legalább 20 százalékkal emelkedhet, amennyiben Maduro távozik a hatalomból. A Goldman Sachs például még májusban erősítette meg, hogy 2,8 milliárd dollár értékben vásárolt 2022-ben kifutó venezuelai kötvényeket az 1 dolláros névértékhez képest 31 centes áron. A befektetők egy része az ukrán adósságrendezésből merít bátorságot, mikor is a 20 százalékos adósságelengedés ellenére 7,75 százalékos kupont tehettek zsebre. Ráadásul Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik, ami egy normalizálódó politikai és gazdasági helyzetben „aranyat érhet”. Persze akadnak olyan alapkezelők is, akik óvatosságra intenek, mondván: túl korai még megbecsülni, mennyi időt venne igénybe egy esetleges adósságrendezés. A venezuelai kötvények tavaly év elején jártak már 20 cent közelében is, ami könnyen megismétlődhet.

Kilép a kötvénypiacra Irak

Az iraki kormány öt és fél éves lejáratú kötvényeket tervez eladni a nemzetközi piacokon 1 milliárd dollár értékben.

A közel-keleti ország tavaly januárban már sikeresen értékesített 1 milliárd dollár értékű kötvényt, ám akkor az adósságért 100 százalékban kezességet vállalt az Egyesült Államok. | VG

 

dollárkötvény Venezuela államcsőd
Kapcsolódó cikkek