Pénz- és tőkepiac

Önbeteljesítő jóslattá válhat a 300 forint alatti euró, de ne örüljünk sokáig

Szokatlanul sokat erősödött a forint az elmúlt hetekben, és elemzők szerint akár a 300-as szintet is áttörheti az euróval szemben. Az erősödés azonban minden bizonnyal csak átmeneti lesz.

A forint tovább erősödött a múlt héten, az euróval szemben 303-as szint közelébe került a jegyzés – emlékeztetnek elemzésükben a Raiffeisen Bank szakértői. Ez 27 hónapos csúcsot jelentett. Hétfő délelőtt 304,5 forint körül állt az euró jegyzése.

Az okok között talán a legfontosabb az, hogy az euró rendkívül hirtelen és gyorsan erősödik a dollárral szemben és az általános gyakorlat szerint az euró erősödése a forint további erősödését hozza. Ráadásul most mindez az „uborkaszezonban” történik, rendkívül alacsony kereskedési forgalom mellett – írják az elemzők, utalva arra, hogy ilyen körülmények között könnyebb megmozgatni az árfolyamot.

Forrás: MW

„A háttérben természetesen ott van a pozitív makrosztori, illetve az MNB kommunikációja is, miszerint a monetáris politika számára az árfolyam jelentősége csökkent, vagyis toleránsabb a jegybank a forint erősödésével szemben” – fogalmaznak a szakértők.

Ebben a környezetben megjelentek olyan vélemények is, melyek tartósan a 300-as szint alá várják az euró/forint árfolyamot.

Ez önbeteljesítő jóslattá is válhat, rövid távú devizaspekulációt elindítva

– vélik a Raiffeisennél. Mindazonáltal úgy gondolják, az hogy a forint erősödése nem tart sokáig, az őszi hónapokra ismét a 310 körüli euró/forint árfolyamokra számítanak.

forint deviza euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek