Pénz- és tőkepiac

Örülhetnek a Dortmund részvényesei

Gyorsjelentésében rossz számokkal, ám az átigazolási piacon egy nagyobb bevételt hozó hírrel állt elő pénteken a Borussia Dortmund. A tőzsdén is játszó klubok zöme nyereséget termelt idén a befektetőknek.

Nagyot csökkent a Borussia Dortmund Group nyeresége az elmúlt pénzügyi évben, még sincs okuk aggodalomra a 2016–17-es idényben Bundesliga-bronzérmet szerző együttes részvényeseinek. A Borussia Dortmund nyeresége 29,4 millió euróról 8,2 millióra csökkent a június 30-án zárult pénzügyi évben az előzőhöz képest. Az EBITDA-soron egy év alatt 86,7 millió euróról 74,1 millióra ment vissza az eredmény úgy, hogy a bevételek 7,8 százalékkal 405,7 millió euróra emelkedtek. A játékoseladásokból 17,7 millióval kevesebb, 77,3 millió euró, a jegyeladásokból 2,8 millióval kevesebb, 43,9 millió euró bevétele volt a Dortmundnak. A merchandising, azaz a mezekből és egyéb ajándéktárgyakból származó bevételek 0,4 millió euróval 39,5 millióra estek vissza. Mindezt ellensúlyozta a televíziós közvetítésekből befolyó 125,8 millió, a reklámokból érkező 87,4 millió és a konferenciaszervezésből származó 31,9 millió euró. Ez 43,2, 2,7 és 4,4 millió eurónyi plusz éves alapon, tehát a televíziós jogokból származó több mint 50 százalékos növekedés volt a legjelentősebb javulás tavaly óta.

A húszéves Ousmane Dembélé eladásából a részvényesek is profitálnak
Forrás: AFP

A nem túl erős éves adatok dacára a focicsapat részvénye 2,9 százalékkal 7,6 euróra drágult pénteken. Az éves jelentés mellett ugyanis a klub azt is közölte: 105 millió euróért eladták a Barcelonának a húszéves francia játékost, Ousmane Dembélét. Ez az összeg már a jelenleg is tartó pénzügyi év számaiban jelentkezik majd, de bizonyos feltételek teljesülésekor még további 41 millió euróhoz is hozzájuthat a jövőben a Borussia Dortmund. Dembélé tavaly nyáron 15 millió euróért került a német együtteshez, most a Neymart a Paris Saint-Germainnak 222 millió euróért eladó FC Barcelona igazolta le az elmúlt idényben tíz gólt szerző játékost. Dembélé ezzel minden idők második legdrágább labdarúgója lett. Az idén egyébként már 43,7 százalékos pluszban van a német bajnok FC Bayern München nagy riválisának tőzsdei árfolyama.

A múlt csütörtöki Bajnokok Ligája-sorsolás viszont nem mozgatta meg különösebben a tőzsdén is játszó labdarúgóklubok árfolyamait. Egy-egy mérkőzés vagy pár meccses rossz széria sem tükröződik egyből a kurzuson, egy magasabb bevételt eredményező, nagyobb menetelés a nemzetközi kupákban viszont már hat az árfolyamra. A börzéken jegyzett jelentősebb futballklubok közül a 2016–17-es szezonban a Bajnokok Ligájában (BL) ezüstérmes Juventus ralizott idén a legnagyobbat. A torinói csapat árfolyama eddig 135 százalékkal emelkedett, de május elején, amikor a Monaco elleni első BL-elődöntőt megnyerték, 220 százalékos pluszban állt a papír.

A Manchester United az elmúlt szezonban csak az Európa Ligában (EL) indulhatott, mivel a 2015–16-os idényben a Premier League-ben csupán az ötödik helyen végzett, ezzel komoly csalódást okozott a szurkolóknak és a részvényeseknek is, hisz bevételektől esett el. Ez is lehet az oka annak, hogy az idén csupán 16 százalékos pluszban állnak a klub részvényei. Az idei EL-döntőben a Manchester Uniteddel szemben alulmaradó Ajax viszont 31,6 százalékkal értékelődött fel a börzén. Az utolsó hat skót bajnokságot megnyerő Celtic árfolyama pedig 82,4 százalékkal emelkedett 2017-ben.

Olaszországból a bajnoki ötödik Lazio és az ezüstérmes AS Roma papírjai is forognak a parketten, előbbi 27,6, utóbbi 13,5 százalékot szedett magára idén. A francia bajnokságban negyedik helyen végző Olympique Lyon viszont 2 százalékos mínuszban áll január óta. A portugál bajnokság három dobogósát is tőzsdei cég működteti. A bajnok Benfica árfolyama 28,2, a Sportingé 11,3 százalékkal nőtt, az FC Porto papírjai viszont 7,3 százalékos mínuszban vannak. A török liga éllovasai közül a Besiktas, a Fenerbahce, a Galatasaray és a Trabzonspor méretteti meg magát nem csupán a gyepen, hanem a parketten is. Utóbbin csak a bajnok Besiktas áll pluszban, 18,8 százalékkal, a többiek 1,1–8,3 százalékos leértékelődésen estek túl ebben az esztendőben.

Osztalékot a Borussia Dortmund és a Manchester United fizetett a részvényeseknek az Investing.com adatai szerint. A német klub tavaly 6, tavalyelőtt 5 centet juttatott részvényenként, ez 0,84, illetve 1,17 százalékos hozamnak felelt meg.

A menedzsment a most véget ért üzleti év után 6 centes osztalékot javasol a szeptember 11-i közgyűlésnek, ami 0,8 százalékos osztalékhozam. A Manchester United idén júniusban és januárban hat-hat hónapra fizetett 9-9 centet papíronként, ez 1,1, illetve 1,2 százalékos osztalékhozamot jelent.

Borussia Dortmund Ousmane Dembélé tőzsde átigazolási piac labdarúgás
Kapcsolódó cikkek