Pénz- és tőkepiac

Átvette a Strategon ügyfeleit a Codex

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét követően a Codex Értéktár Zrt. vette át a Strategon Értékpapír Zrt. által addig kezelt befektetési ügyfélállományt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét követően a Codex Értéktár Zrt. vette át a Strategon Értékpapír Zrt. által addig kezelt befektetési ügyfélállományt. Mint a jegybank korábban bejelentette, az állományátruházás zökkenőmentességét 2017. június 30-tól felügyeleti biztos koordinálta.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Forrás: Móricz-Sabján Simon

Az MNB május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét a cég szavatolótőke-problémái miatt. A jegybank ekkor határozatában rögzítette azt is, hogy a felfüggesztés a Strategon ügyfél-kötelezettségeinek igazolt teljesítéséig tart, egyidejűleg az ezt követő napi hatállyal vissza is vonta a társaság tevékenységi engedélyét. Mindezek után a jegybank a már sikeresen lezárult állományátruházással párhuzamosan határozatában visszavonta a Strategon tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a Fővárosi Törvényszéken a társaság felszámolását.

Az állományátruházás során az ügyfélkövetelések – ha az érintett befektetők egyetértettek vele – új befektetési szolgáltatóhoz kerültek át. A Strategon által átruházott állomány a tőkepiac egészéhez mérten csekély súlyú – a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,1 százalék alatti –, s mintegy négyszáz, megfelelő fedezettel rendelkező ügyfélszerződést jelent.

A Strategon felszámolásával összefüggésben csekély számban vannak vitatott, illetve már lejárt követelések is. A Strategon elszámolási vitában áll az egyik brit letétkezelővel egy white label megállapodása kapcsán. A vita mintegy 20 millió forintnyi követelést érint.

állományátruházás Strategon MNB
Kapcsolódó cikkek