Pénz- és tőkepiac

Fokozatosan tisztulnak a projekthitelek

Jelentős mértékben tisztult a hitelintézeti szektor projekthitel-portfóliója az elmúlt egy évben, és az új kihelyezések növekedése miatt megállhat az állomány zsugorodása is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból.

Jelentős mértékben tisztult a hitelintézeti szektor projekthitel-portfóliója az elmúlt egy évben, és az új kihelyezések növekedése miatt megállni látszik az állomány zsugorodása is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból. Az MNB nyilvántartása szerint az első fél év végén már csak a teljes projekthitel-portfólió 6,47 százaléka volt 90 napot meghaladó késedelemben – ez bő 85 milliárd forintnyi állomány –, ami mind mennyiségében, mind arányában hozzávetőlegesen a fele az egy évvel korábbinak. (Mindez azt jelenti, hogy a projekthitelek minősége már nagyjából egy szinten mozog a teljes hitelintézeti portfólióéval.)

Fotós: Kallus György

A tisztítás következtében ugyanakkor még nem állt le a hitelintézeti szektor projekthitel-portfóliójának zsugorodása: a jegybank adatai szerint június végén 1317,3 milliárd forintot ért el a bruttó állomány, ez 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A mérséklődés üteme azonban láthatóan csökken, hiszen a tavalyi év második negyedéve óta folyamatosan 1300 és 1400 milliárd forint között mozog a kimutatott mennyiség: így az előttünk álló negyedévek valamelyikében várhatóan növekedésnek indul a bankoknál lévő portfólió, hiszen a késedelemben lévő hitelek mennyisége gyorsan esik, miközben egyre több az új szerződés.

A projekthitelek visszatérését a most elindult ingatlanprojektek és az építőipar fellendülése ösztönzi leginkább. A múlt év közepéhez képest idén júniusra növekedett is az ingatlanfejlesztésre, illetve ingatlanvásárlásra folyósított hitelek aránya: 63,3 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 60,27 százalékkal. Ebben a vásárlásokra fordított finanszírozásnak jutott a kulcsszerep: az ilyen céllal felvett hitelek aránya 17,46-ról 21,26 százalékra emelkedett egyetlen év alatt. Figyelemre méltó, hogy a mára megmaradt késedelmes portfólió legnagyobb része az ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódik: az egyéb területekre – például a közlekedés, szállítás fejlesztésére – nyújtott hitelek gyakorlatilag problémamentesek, ez alól egyedül az energiaszektor volt kivétel a második negyedév végén.

A projekthiteleknél hagyományosan magas devizafinanszírozási arány tavaly tovább emelkedett a jegybank adatai szerint. A 2017 júniusára kimutatott állománynak mindössze 23,77 százalékát tartották nyilván forintban, 71,33 százalékot tett ki az euróban és 4,9-et az egyéb fizetőeszközökben nyújtott finanszírozás aránya.

projekthitelek FINANSZÍROZÁS
Kapcsolódó cikkek