Pénz- és tőkepiac

Kína betilthatja a Bitcoin tőzsdei kereskedését

Kína azt tervezi, hogy betiltja a Bitcoin és más virtuális devizák kereskedelmét a belföldi tőzsdéken. Ez újabb csapást jelentene a kriptodevizák piacára.

Kína azt tervezi, hogy betiltja a és más virtuális devizák kereskedelmét a belföldi tőzsdéken. Ez újabb csapást jelentene a kriptodevizák piacára. Az ország jegybankja a múlt héten tiltotta be a kriptodevizás tőkegyűjtést, vagyis az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátás (IPO) és a közösségi finanszírozás ötvözetét jelentő nyilvános kriptodeviza-kibocsátást, az úgynevezett ICO-kat (Initial Coin Offering).

A Bloomberg egy magát megnevezni nem akaró forrásra hivatkozva közölte, hogy a tervezett tilalom csak a tőzsdei kereskedelemre vonatkozna, a tőzsdén kívüli kereskedelmet nem korlátoznák. A kínai központi bank nem kommentálta a híreket. Az elképzelés pénteki kiszivárgását követően 4615 dollárról 4312-re esett a Bitcoin kurzusa a Bitstamp oldalán. A kriptodeviza árfolyama itt egyébként szeptember 1-jén ért el a 4921,7 dolláros történelmi csúcsra, tegnap délután pedig 4178 dolláron állt a kurzus. Kína adja a Bitcoin-kereskedelem 23 százalékát, és a világ Bitcoin-bányászai közül is a legtöbben itt üzemeltetik hatalmas számítógépparkjaikat, amelyeknek a tranzakciók megerősítésében van szerepük.

A volumene minden bizonnyal zsugorodna a tőzsdei tiltás hatására

– mondta Csou Suo-csi, a kriptodevizákba fektető pekingi székhelyű FBG Capital alapítója. – Azok, akik régóta kereskednek Bitcoinnal, ezt továbbra is megteszik majd, de vélhetően kevesebb új felhasználó lenne, és ez lassítaná a kriptodevizák fejlődését” – fűzte hozzá. Egyre többen aggódnak egy Bitcoin-buborék miatt is, hiszen a kriptodeviza árfolyama egy év alatt 600 százalékkal lőtt ki. A Kínai Nemzeti Bank közben egy saját kriptodeviza tervén dolgozik, és egyre közelebb van ahhoz, hogy az első olyan központi bank legyen, amely ilyen típusú digitális pénzt bocsát ki.

Az ország három legnagyobb Bitcoin-tőzsdéje, az OKCoin, a BTC China és a Huobi nem kapott még semmilyen hivatalos közleményt a szabályozási környezet változásáról. Elemzők szerint Kínában a tőzsdék nélkül is zajlik majd kereskedés Bitcoinnal, de az vélhetően lassabb és kockázatosabb lesz. Csou Suo-csi szerint a tiltás hosszú távon nem járna jelentős árfolyamhatással, hiszen Kínán kívül továbbra is kereskednek Bitcoinnal. A korábbi szigorítások hatására egyébként is csökkent már a kínai Bitcoin-tranzakciók száma.

ICO Kína bitcoin
Kapcsolódó cikkek