Pénz- és tőkepiac

Elaprózta erejét a Mol, kezelésre szorul a Richter

A múlt héten megtörtént a Mol részvényfelaprózása, nyolcadára csökkent a névérték, és párhuzamosan az árfolyam is hasonló mértékben esett, ezért teljesen új értékek jelentek meg.

Méretes eséssel indult a múlt hét a hazai börzén. A BUX index régen nem zuhant akkorát egyetlen kereskedési nap leforgása alatt, mint kedden. A 36 900 forintnál látható támaszt megérintette az árfolyam, és hamarosan kiderülhet, hogy sikerül-e a támasz felett stabilizálódnia (majd újraindul az emelkedés), vagy esetleg tovább folytatódik a süllyedés. Most eléggé bizonytalan a technikai kép.

A múlt héten begyorsult a korrekció az OTP piacán. Már szeptember elején látszott, hogy kifulladt a hónapok óta tartó emelkedés lendülete, s a kezdeti oldalazás látványos zuhanásba csapott át. A rövid távú mozgóátlagok törése után begyorsult az esés, és a korábban már többször is jelzett, 9640 forintnál húzódó szintig süllyedt a bankpapír árfolyama. A múlt hét második felében már sikerült a támaszról visszapattannia, ám arról egyelőre nehéz nyilatkozni, hogy egy átmeneti kapaszkodás után folytatódik-e a mélyrepülés, vagy ismét emelkedő pályára áll az árfolyam. Jelenleg ezért kivárás javasolt.

A múlt héten megtörtént a Mol részvényfelaprózása, nyolcadára csökkent a névérték, és párhuzamosan az árfolyam is hasonló mértékben esett, ezért teljesen új értékek jelentek meg a grafikonon. A felaprózást követően nem teljesített jól az olajpapír, a múlt hét során 3000 forint alá is benézett. Bár a 30 napos mozgóátlag megtartotta az árfolyamot, rövid távon inkább esésre áll a kurzus, a következő erős támasz 2870 forintnál húzódik.

Meredek süllyedés bontakozott ki a Richternél is. Az árfolyam öt kereskedési napon keresztül zuhant megállás nélkül, miközben a fontosabb mozgóátlagok is elestek. Pénteken 6550 forintnál zárta a kereskedést a papír, ahol egy kisebb támasz is húzódik, de alatta már csak a 6400 forintos augusztusi mélypont jelentene megállót. A technikai képe nem biztató, rövid távon további lejtmenet várható, a fordulós jelzésekre egyelőre várni kell.

Az augusztusi hegymenet után szeptemberben már alábbhagyott a Magyar Telekom ereje. Az árfolyam lefordult a 488 forintos maximumról (a 200 napos mozgóátlag akadályozta a papír további emelkedését), ahonnan 475 forintig zuhant a kurzus, és oldalazás kezdődött. A múlt hét során már úgy tűnt, hogy elesik a 475 forintos támasz, de pénteken megérkeztek a vevők, és nagyot emelkedett az árfolyam. A 20 és 30 napos mozgóátlagok gátolták meg a részvényt a további pozitív mozgásban. Ám technikailag kedvező a kép, újabb emelkedés esetén a 485 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlag jelentene akadályt, felette pedig már nem látható számottevő gát az 525 forintos csúcspontig.

Bízik az olajpapírban az Erste

Felfelé módosította a Molra vonatkozó célárát az Erste: 3750 forintot jelöltek meg a korábbi 3450 helyett – közölte a bank pénteken. Az elemzők a kedvezően alakuló iparági környezetet, valamint a várhatóan hamarosan megoldódó INA-ügyet emelték ki a döntés okaként. A Mol hosszabb távú profitbővülését is biztosítva érzik, mivel 2023 körül megkezdődhet a poliolgyártás, az Evonik IP és a ThyssenKrupp vállalattal együttműködve. A poliolból készült műanyagokat nagy mennyiségben használja fel az autóipar, a Mol által tervezetthez hasonló méretű gyártókapacitás pedig nincs a régióban. A Reuters adatbázisában szereplő elemzői átlag az Erste-emelést is számolva 3178 forint, az ajánlás: vétel.

 

Mol Nyrt. tőzsde
Kapcsolódó cikkek