Pénz- és tőkepiac

Jó sok bankpapírtól megváltak a kisbefektetők

Az FHB-ra tett nyilvános vételi ajánlat és a 10 ezer forintos lélektani határt átlépő OTP sok kisbefektetőt ösztönzött a bankrészvények eladására. A nem pénzügyi vállalatok és az egyéb cégek részvényei mellett kitartottak a háztartások.

Bár jó sok bankpapírtól megszabadultak a kisbefektetők augusztusban, a háztartások részvényállománya még így is nőtt és újabb rekordot döntött. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a nyolcadik hónap végén már 456 milliárd forintnyi hazai tőzsdei volt a háztartások értékpapírszámláin, ebből 306,1 milliárd forintot tettek ki a nem pénzügyi vállalatok értékpapírjai, 138,2 milliárdot a banki és 11,7 milliárdot az egyéb szektorok által kibocsátott részvények.

Az árfolyamok emelkedésén 31 milliárd forintot keresett a lakosság augusztusban
Fotós: Vémi Zoltán

A kisbefektetők 21,1 milliárd forintnyi részvényt adtak el augusztusban, az árfolyamok emelkedésén 31 milliárdot kerestek. A nem pénzügyi vállalatok részvényeit még augusztusban is vásárolták a háztartások, a nagy eladások a bankpapíroknál jelentkeztek, a lakosság 24,6 milliárd forintnyitól vált meg. Ebből az egyik jelentős tétel FHB-részvény lehetett, csaknem 20,1 millió darab részvényt ajánlottak fel a befektetők 533 forintos árfolyamon a TakarékBanknak, a 10,7 milliárd forintos ügylet augusztus 7-én teljesült. Emellett a 10 ezer forintos lélektani határt egy évtized után ismét átlépő OTP is sok kisbefektetőt profitrealizálásra ösztönözhetett. Aki maradt, az sem járt rosszul, augusztusban ugyanis 12,3 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett a hazai bankok részvényein.

A nem pénzügyi vállalatok részvényei is jó befektetésnek bizonyultak, 17,3 milliárd forint árfolyamnyereséget hoztak egy hónap alatt. A Mol például több mint 7 százalékot emelkedett a hónap során, a Magyar Telekom pedig 5 százalékot szedett magára. Igazán sokat azonban az egyéb szektorok részvényein kerestek a háztartások. A júliusi 9,8 milliárdról 11,7 milliárd forintra ugrott a náluk lévő állomány, nagyrészt az 1,4 milliárd forintnyi árfolyam-emelkedésnek köszönhetően. Ebbe a kategóriába tartoznak egyébként a CIG Pannónia részvényei is, amelyek több mint 20 százalékot raliztak augusztusban.

A háztartások számláin augusztus végén 9091,1 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak nyilván, ami történelmi rekord. A kisbefektetőknél lévő állampapírok állománya tovább nőtt 4697,9 milliárd forintra, a nettó vásárlás 15,4 milliárd forint volt. A banki kötvények állománya tovább zsugorodott a lakosságnál 76,5 milliárd forintra, a befektetési alapoké pedig 3834,1 milliárdra csökkent.

Az alapok összességében véve pozitív hozamot termeltek, a háztartások azonban a pénzpiaci alapokból a lenullázódott hozamok miatt folyamatosan adják el a befektetési jegyeiket. Pénzpiaci alapokban már alig 400 milliárd forintjuk volt a háztartásoknak augusztus végén, a többi befektetési alap állománya viszont növekszik: 3432,8 milliárd forint volt ugyanebben az időpontban.

kisbefektetők bankpapír LAKOSSÁG Értékpapír
Kapcsolódó cikkek