Pénz- és tőkepiac

Szárnyaltak a fegyverrészvények a Las Vegas-i lövöldözés után

A Las Vegas-i mészárlás a fegyvergyártó cégek részvényeinek emelkedését vonták maguk után.

A fegyvergyártó cégek részvényei több mint 3 százalékot emelkedtek hétfőn az 59 emberéletet követelő Las Vegas-i mészárlás után. A Sturm Ruger (RGR) fegyvergyártó cég részvényei 1,8 dollárt, vagyis 3,5 százalékot emelkedtek, és így 53,50 dolláron zártak, míg az American Outdoor Brands (AOBC) – a volt Smith & Wesson – részvényei 49 centet, azaz 3,2 százalékot emelkedtek, 15,74 dolláros árfolyamon zárva a napot.

A fegyvergyártó cégek részvényei legfőképp azért emelkedhetnek, mert egy esetleges szigorodó szabályozás megnehezítené a fegyverekhez való hozzájutást, ezért sokan előrehozhatják tervezett vásárlásaikat. Emellett, a Las Vegas-i események miatt megnövekedhet a fegyvervásárlások száma azért is, mert egyre több amerikai akarja majd megvédeni magát – mondta Gery Kaltbaum, a Kaltbaum Capital Management nevű befektető cég elnöke a USA Today napilapnak.

Las Vegas, 2017. október 3.
A Las Vegas-i lövöldözés helyszíne 2017. október 2-án. A 64 éves Stephen Paddock egy könnyûzenei koncert hallgatósága közül legkevesebb ötvenkilenc embert megölt és csaknem ötszázharmincat megsebesített automata fegyverével a szállodai szobájából, mielõtt magával is végzett. (MTI/AP/Marcio Jose Sanchez)

Nem szokatlan jelenség, hogy a fegyvergyártó cégek részvényei emelkedésnek indulnak a nagyobb horderejű lövöldözések után. Ezeket az árfolyammozgásokat legtöbbször automata, számítógép által levezérelt ügyletkötések indítják meg. E rendszerek ilyen esetekben a hírekre reagálva kezdik meg a kereskedést.

A fegyver részvények egyébként nem teljesítenek túl jól Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta. A befektetők arra számítottak, hogy az új kormány nem fog annyira erősen küzdeni az fegyver-eladásokat szigorító szabályozásért. A Storm Ruger például több mint 14 százalékot esett az elnökválasztást követő napon. Az American Outdoor Brands részvényei pedig 28 százalékot csökkentek az év első három negyedében.

A Las Vegas-i koncerten történt támadás – melynek 59 halálos áldozata és több mint 500 sérültje volt -, a modern amerikai történelem legnagyobb tömeges lövöldözéseként könyvelhető el. A merénylő a Las Vegas-i szabadtéri koncert melletti hotel egyik magasabban fekvő szobájából nyitott tüzet. Hatalmas pánik tört ki, emberek tömegei életüket féltve keresték a menedéket. Joe Lombardo Clark megyei Sheriff – elmondása szerint a fegyveres a 64 éves Stephen Paddock volt, akit a rendőrök holtan találtak, amikor megrohamozták a 32-edik emeleten lévő szobáját a Mandalay Bay Kaszinóban.

A Mandala Bay Kaszinó az MGM Resort International (MGM) nevű vállalat tulajdonában van, melynek részvényei 1,82 dollárt, azaz 5.6 százalékot zuhantak, így 30,78 dolláron zárták a napot.

Sok befektető vált meg részvényeitől attól tartva, hogy a jövőbeli foglalások lecsökkenhetnek a biztonsági kérdések miatt. Tuna Amobi, a CFRA nevű Wall Street-i kutatócég egyik elemzője megváltoztatta az MGM-re adott ajánlását “tartásra javasolt”-ra, “erősen vételre javasolt”-ról, és lecsökkentette a 12 hónapos célárát is 3 dollárral, 33 dollárra.

A versenytárs hotelek részvényei vegyes eredménnyel zártak. A Wynn Resort 1,86 dollárt, azaz 1,3 százalékot esett, így 147,06-os árfolyamon zárva a kereskedést. A vállalatnak két hotelje is van a merénylet helyszínének közelében. A Las Vegas Sands nevű cég – amelynek szintén van 2 hotelje és egy rendezvény központja Las Vegasban – részvényei 80 centet, vagyis 1,3 százalékot emelkedtek, és így 64,96 dolláros árfolyamon zártak.

A kereskedők úgy vélik, hogy sokan, akik eddig csak gondolkoztak a fegyver-vásárláson, most önvédelmi célból mégis rászánhatják magukat

– mondta Quincy Krosby, a Prudental Financial fő piac-elemzője.

RÉSZVÉNYEK Las Vegas-i mészárlás
Kapcsolódó cikkek