Pénz- és tőkepiac

Vásárlás helyett egyre inkább bérlünk

Noha hosszú generációk óta a saját tulajdon és a megtakarítások felhalmozása jelentette a biztos pontot, manapság átalakulóban van ez a szemlélet. Úgy tűnik, a fiatalabb generáció már egyre inkább bérel, ugyanakkor a különböző konstrukciók lehetőségeivel kapcsolatban még vannak „homályos” foltok.

Bár a 60-as, 70-es és 80-as években még a saját tulajdont preferálták, a mai, fiatalabb generáció sokkal nyitottabb a bérlés iránt. A globális lízingpiacot vizsgálva például egy 2016-os jelentés alapján az európai régió 8,95 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kontinensen Németország számít „lízingnagyhatalomnak”, ahol a hitelezést már jócskán meghaladja a pénzügyi- és operatív lízing (43 százalék és 45 százalék). Ázsia felzárkózása is jelentős, ugyanis az utóbbi években 10 százalékos növekedést generált a lízingpiac, ugyanakkor a legjelentősebb szereplő még mindig az Egyesült Államok.

Forrás: AFP

Mi a helyzet itthon?

A magyar lakosságnak – beleértve a kis- és középvállalati szegmenst –, ha pénzre van szüksége, legtöbbször a jut először eszébe. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint, bár éves szinten 5-10 százalékkal bővül a KKV szegmens hitelállománya, a legfőbb akadályt még mindig a biztosítékok jelentik a hitelfelvétel során. Éppen ezért a vállalati hitelezés hatékonyabbá tétele érdekében a hiteligénylés egyszerűbbé és hatékonyabbá alakítása egyre sürgetőbb feladat. A vevői oldalról pedig az amortizáció az, ami a hitelfelvétel egyik nagy hátrányának számít.

Éppen ezért nyer egyre nagyobb teret a pénzügyi- vagy operatív lízing (tartós bérlet) is. Ezt a trendet támasztják alá azok az adatok is, amelyek szerint a finanszírozott összeg 127,5 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos emelkedést jelentett. A második negyedév végére ezeket az adatokat is sikerült „túlszárnyalni”, és ma a magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg már 279,4 milliárd forintra rúg, mely 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A gépek és berendezések esetében a finanszírozott összeg a második negyedév végén 31 milliárd forintot tett ki, ami nem kevesebb, mint 31 százalékos növekedést jelent éves szinten. Szintén bővülés figyelhető meg a mezőgazdasági és az építőipari gépeknél is, ilyen nagyságrendű kihelyezésre 2008 óra nem volt példa.

Pénzügyi- vagy operatív lízing?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség a pénzügyi- és az operatív lízing között, bár az utóbbi 1-2 évben érzékelhető a lassú fejlődés. A pénzügyi edukáció fontos, hiszen már a tervezés során tudni kell, hogy melyik pénzügyi konstrukció milyen esetben gazdaságos

- mondja Székely Balázs, az integrált KKV tartós bérleti piac vezető szereplője, a Rentasystem ügyvezető igazgatója.

A pénzügyi lízing esetében a szerződésben megállapított futamidő lejártakor a vevő az utolsó lízingdíj kifizetésével zárt végű lízing esetén automatikusan, nyílt végű pénzügyi lízing esetén pedig a lízingbe vevő döntése alapján a maradványérték megfizetésével szerzi meg a lízingelt eszköz tulajdonjogát. Az operatív lízing, vagyis tartós bérlet megint más. Míg a pénzügyi lízingnél a lízingelt eszköz a mérlegben szerepel, az operatív lízing a mérlegen kívüli finanszírozást teszi lehetővé. Az eszközök ilyenkor nem hosszú lejáratú kötelezettségként szerepelnek, és ez javítja az adósságszolgálati mutatót. A bérlet és a tartós bérlet ugyanis a PTK. szerint nem minősül pénzügyi tevékenységnek.

Merre tovább?

Egy friss felmérés szerint a lízingpiac további növekedésére számíthatunk Európában és Magyarországon egyaránt. Ennek oka, hogy a válság évei után egyre nagyobb az igény eszközök beszerzésére, technológiai fejlesztésre, valamint a kockázati költségek is rekordmélységbe süllyedtek 2016 végére.

A lízingpiac növekedése a kamatszinttől és a gazdaság növekedésétől is függ. Bizakodásra adhat okot az a tapasztalat, hogy manapság a cégek számos új eszközt vagy gépet úgy szereznek be, hogy költséghatékony és rugalmas finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciókat választanak.

bérlés lízing vásárlás
Kapcsolódó cikkek