Pénz- és tőkepiac

Villanyoltásra készül az Enefi

A közvilágításból is kiszáll a portfólióját folyamatosan szűkítő Enefi, mely nemrégiben a részvények sűrítéséről döntött.

Ismét napirendre került az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. profiltisztítása. A cég pár nappal ezelőtt arról tájékoztatta a befektetőket, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az Enerin Kft.-vel a tőlük korábban vásárolt közvilágítási projektek értékesítéséről, vagyis visszaadásáról, az eredetileg kalkulált hozamelvárás mellett. Sikeres tranzakció esetén az Enefi közvilágítási üzletága teljesen megszűnne, portfóliója tovább egyszerűsödne, kintlévőségei pedig csökkennének. A megállapodás szerint az Enerin Kft.-nek október 31-ig kell az eszközök vételárát, azaz 215 millió forint + áfát a társaság részére megfizetnie.

MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Sikeres zárás esetén az Enefi készpénzállománya hozzávetőlegesen nettó 350 millió forint lesz. Az Enerin Kft. a vételárat nagyrészt banki hitelből kívánja megfizetni, amit a hitelező bank a vevő tájékoztatása szerint már jóváhagyott. Ugyanakkor az Enefi arra is felhívta a befektetők figyelmét, hogy a vételár még nem folyt be, az ügylet meghiúsulásának kockázata fennáll, ha ennek a kockázatnak a mértéke nem is olyan számottevő, mint például a korábbi lengyelországi eladás esetén, ahol a sikeres zárás számos feltételtől függött.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban. Budapesten 2007-ben, Varsóban 2011-ben lépett a parkettre. A lengyel piacról már korábban kivonult, kapcsolt vállalkozása a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak. A menedzsment jelenleg érvényes középtávú terveiben csak a magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása és az üzemeltetési költségek csökkentése szerepel.

A társaság nemrégiben döntött az alaptőke leszállításáról, ennek nyomán az általuk kibocsátott részvények száma 29 672 579 darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken. Az alaptőke leszállításának előzménye a négy éve született csődegyezség, amikor a pénzükre hiába váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták a követelésüket. A kötvény–részvény csere során 50 millió darabra duzzadt a részvények száma, s a hitelezők kerültek többségbe a társaságban. Tavaly azonban már csupán egy szűk kisebbséget képviseltek a hitelezőből lett részvényesek, s addigra a részvényszámot is sikerült 30 millió darab alá leszorítani.

Augusztus közepén 193 forintról 277 forintig emelkedett az árfolyam az alaptőke leszállításának, vagyis a részvények sűrítésének hírére. Utána ugyan volt egy nagyobb korrekció 222 forintig, de aztán megint visszakapaszkodott a kurzus a 243 és 268 forint közötti sávba. Jelenleg is ebben a sávban mozog az árfolyam. A közvilágítási projekt eladása és a készpénzállomány növekedésének lehetősége nem rázta fel különösebben a kispapír szundikáló piacát.

Enefi közvilágítás
Kapcsolódó cikkek