Pénz- és tőkepiac

Átalakul az Altera Vagyonkezelő

Jelentős növekedési- és forrásbevonási terveket jelentett be a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera Nyrt., miután a vagyonkezelő csütörtöki közgyűlésén a részvényesek teljesen új igazgatóságot választottak, és több fontos ponton módosították a társaság működését meghatározó alapszabályt. A változásokra azt követően került sor, hogy az Alterában meghatározó részesedést szerzett az Appeninn korábbi fő tulajdonosa, a Lehn Consulting. Az átalakulást követően a társaság szélesíteni kívánja befektetői körét, és aktív tőkepiaci jelenlétet tervez.

Új alapokon folytatja tevékenységét az Altera Vagyonkezelő Nyrt., miután a Budapesti Értéktőzsdén 2013 óta jegyzett társaság részvényesei a csütörtöki közgyűlésen a vállalat jövője szempontjából jelentős változásokról határoztak. A cég a továbbiakban is vagyonkezelő cégként, de a korábbiaknál nagyobb növekedési tervek mellett, aktívabb vagyonkezeléssel működik. A közgyűlésen a részvényesek az Alapszabály több pontját módosították. A változtatások közül a legtöbb azt a célt szolgálja, hogy növekedjen a társaság részvényeinek likviditása, és befolyásuk gyakorlása során a részvényesek ne ütközzenek szavazati korlátba.

Ennek érdekében a részvények névértéke 1.000 forintról 100 forintra csökken (a változás időpontjáról az Altera külön tájékoztatást ad majd), továbbá megszűnik az egy részvényes által gyakorolható 10 százalékos szavazati korlát. A részvényesek megválasztották az Altera új, háromtagú Igazgatóságát, melynek elnöke Prutkay Zoltán, aki a társaság vezérigazgatói posztját is betölti, így teljesen megújul a vállalat menedzsmentje.

Prutkay Zoltán a vállalat tervei kapcsán elmondta, hogy a mai közgyűlési döntésekkel az Altera teljesen megújult, és a következő időszakban az Igazgatóság kidolgozza az Altera új stratégiáját, valamint felállítja a megvalósításhoz szükséges teljes szervezetet. Az új vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat a jövőben is a vagyonkezelést helyezi tevékenységének fókuszába, melynek során a társaság reálgazdasági befektetésekre fókuszál, kedvező nyereségtermelő-képességű vállalati részesedéseket kíván szerezni. Az Altera célja, hogy befektetési-portfóliójának szélesítésével klasszikus, konzervatív üzletpolitikát folytató, és eszközalapon jól meghatározható értéket képviselő vagyonkezelőként működjön.

Az Altera a jelenlegi vagyonánál jelentősen nagyobb pénzügyi forrásból kívánja megvalósítani növekedési terveit. Az új forrásokat a vállalat elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén keresztül szeretné bevonni, számítva a lakossági és intézményi befektetői körre is, valamint támaszkodni kíván a kedvező banki finanszírozási forrásokra is.

Az Altera célja, hogy a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába és a BUX-indexbe is bekerüljön, és a befektetők széles köre tekintse a vállalat részvényeit vonzó befektetési lehetőségnek.

Az Altera Nyrt. azt követően alakult át, hogy a vállalat fő tulajdonosa a svájci székhelyű Lehn Consulting AG lett, mely korábban az Appeninn Nyrt. meghatározó tulajdonosa volt. Az Ádámosi György által irányított Lehn Consulting a törzsrészvények 10 százalékot meghaladó részét szerezte meg, valamint az összes szavazatelsőbbségi-, és osztalékelsőbbségi részvényt.

Ádámosi György az Altera Nyrt-ben megvalósított részesedésszerzése kapcsán elmondta, hogy hosszú távú befektetésben gondolkodik, és szakmai befektetőként kíván a társaság részvényese lenni, így nem tartja kizártnak azt sem, hogy tovább növelje részesedését a vállalatban. A befektető elkötelezett a magyar tőkepiac mellett, a Budapesti Értéktőzsde által biztosított forrásbevonási környezetet kedvezőnek ítéli meg, és ígéretesnek tartja a piac fejlesztésének irányait.

BÉT Vagyonkezelő Prutkay Zoltán Altera Vagyonkezelő Nyrt.
Kapcsolódó cikkek