Pénz- és tőkepiac

Felminősítette a magyar olajvállalatot az S&P

A Mol Nyrt. hosszú távú hitelbesorolását egy fokozattal feljebb BBB– kategóriába emelte a Standard & Poor’s (S&P).

A Mol Nyrt. hosszú távú hitelbesorolását egy fokozattal feljebb BBB– kategóriába emelte a Standard & Poor’s (S&P). A hitelminősítő a Mol jelenlegi és előre jelzett hitelmutatóival, erős teljesítményével és a támogató iparági környezettel indokolta a lépést. A S&P szerint a cég demonstrálta az integrált üzleti modell nyújtotta előnyöket, és megvalósította költségoptimalizáló programját.

Fotós: Kallus György

„Idén júliusban pozitívra emelte az olajtársaság kilátásait az S&P, ezért a hír nem meglepetés, de a vártnál talán korábban érkezett. Kilátásmódosítás után többnyire fél évnél többet kell várni a besorolás módosítására, ám a társaság harmadik negyedéves eredményei megerősítették a várakozásokat” – mondta Kiss Mónika. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője hozzátette, hogy a hitelkilátásokra, az elért eredményre és az EBITDA-ra, valamint a 2030-as stratégiára támaszkodva hozhattak ilyen gyorsan döntést az S&P szakértői. Ez a változás pozitív hatást gyakorolhat a cash-flow-ra. „Az árfolyam is kedvezően alakult, a befektetők jól fogadták a hírt, és 3 százalékos pluszban kezdett a kurzus. A Mol így kedvezőbben juthat majd hitelekhez” – tette hozzá Kiss Mónika.

„A felminősítés nem lesz jelentős hatással a társaságra. Az amúgy sem túl magas kamatfizetési költségek még tovább csökkennek majd. A petrolkémiai fejlesztésekhez a tervezettnél is kedvezőbb finanszírozást találhatnak” – mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás. Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint a finomítói marzsok és a petrolkémiai költségek egyébként jól alakultak a cégnél. A felminősítési hír nem indokolja, hogy 3 százalékkal emelkedjen az árfolyam, emiatt hosszú távon nem számítok ekkora pluszra – tette hozzá Pletser Tamás.

A kereskedést 1,9 százalékos pluszban fejezte be az olajtársaság részvénye, de napközben 3184 forinton is kötöttek üzletet. A Reuters adatbázisában 3363 forintos átlagos elemzői célár szerepel, vételi ajánlás mellett.

Kiszáll az olajból és a gázból a norvég szuverén alap

A tervek szerint minden olaj- és gázipari befektetésétől megválik a norvég állami alap. Ezzel az olajár változásának kockázatát akarják elkerülni. Ez a Molt is érintheti, mert az alapnak – 2016-os jelentése szerint – 0,2 százaléka lehet a hazai olajtársaságban. A lépésről 2018 őszén dönthetnek a norvégok.

 

hitelbesorolás S&P Mol
Kapcsolódó cikkek