Pénz- és tőkepiac

Felülmúlta a várakozásokat a Telekom

Látványos eredményjavulásról számolt be a Magyar Telekom tegnap piaczárás után, a fontosabb eredménysorokon két számjegyű növekedést ért el, magasabb osztalékra azonban ne számítsanak a részvényesek.

Minden fontosabb eredménysoron túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a Magyar Telekom harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentése, ám ahogy arra számítani lehetett, a menedzsment nem változtatott az osztalékjavaslatán, ahogy az idei célkitűzéseken sem. A távközlési társaság 8,8 százalékkal növelte bevételét, éves összevetésben 155,4 milliárd forintra, a működési eredmény 32,7 százalékkal nőtt 30,1 milliárdra, miközben az EBITDA 57,2 milliárdra ugrott a tavalyi 51 milliárdról.

Különösen jó hír, hogy működési oldalon is sikerült sokat javítania a társaságnak
Fotó: M. Schmidt János

A legnagyobb eltérés a várt és a tényleges adatok között az adózott eredménysoron keletkezett, ahol a cég a konszenzusban szereplő 13,3 milliárddal szemben 18,1 milliárdot jelentett. Ez éves összevetésben csaknem 38,2 százalékos növekedést jelent.

Külön jó hír, hogy a társaság tovább csökkentette adósságállományát, amely a 2016 végi 376,6 milliárd forintról 343,7 milliárdra apadt szeptember végére. A nettó eladósodottsági ráta 37,4 százalékra zsugorodott, ami bőven a menedzsment 30-40 százalékos komfortzónáján belül van. A kedvező eredmények ellenére a menedzsment kitart korábbi célkitűzései mellett: az éves bevétel nagyjából 580 milliárd, az EBITDA 182 milliárd lehet, a szabad cash flow 55 milliárdra csökkenhet a tavalyi 57 milliárdról, az ugyanakkor továbbra is 25 forint marad. A visszafogott előrejelzést azzal indokolta a társaság a jelentésében, hogy bár a mobil és a vezetékes szegmensekben indított különböző kezdeményezések továbbra is segítik majd az eredmények javulását, Magyarországon és Macedóniában egyaránt erősödni fog a verseny, ezért a célkitűzések maradnak.

A jelentés szerint a csoportszintű árbevétel emelkedése mögött a minden szegmensben érzékelhető erős készülékértékesítés és a mobiladatforgalmi bevételek növekedése állt.

A mobilbevételek 8,5 százalékkal 85,5 milliárdra, a vezetékes bevételek 3,3 százalékkal 48,9 milliárdra, az RI/IT bevételek 28,4 százalékkal 19,6 milliárd forintra emelkedtek. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek 7,7 százalékkal 1,3 milliárd forintra csökkentek a tárgyidőszakban. Az EBITDA növekedését a magasabb összbevétel, az ingatlanértékesítésből származó egyszeri tételek és költséghatékonysági intézkedések segítették. Macedóniában az EBITDA 4 százalékkal nőtt éves szinten annak ellenére, hogy a mobilpiacon a versenytárs nagyon kedvező árú ajánlatokkal jelent meg. Ennek ellenére tovább nőtt a mobil szélessávú és a TV-szolgáltatásokra előfizető ügyfelek száma, továbbá a működési költségek terén jelentős megtakarításokat sikerült elérnie a cégnek – áll a jelentésben.

Szakértői vélemény

Rendkívül jó eredményeket tett közzé a Magyar Telekom, és különösen jó hír, hogy működési oldalon sikerült sokat javítaniuk – mondta lapunknak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. A szakértő szerint a roamingdíjak eltörlése összességében még hozott is a Telekom konyhájára, elsősorban a Magyarországra érkező külföldiek miatt, az egyéb bevételek soron kimutatott bevétel 22 százalékkal emelkedett, és már meghaladja az sms-ekből származó bevételeket. Kovács Bálint szerint az éves célkitűzések biztosan meglesznek, az árbevételből már alig 130 milliárd hiányzik, a EBITDA soron pedig az éves cél 78 százaléka már teljesült. A Telekom óvatossága is érthető a szakértő szerint, 2019 és 2021 között két frekvenciapályázat is lesz, ráadásul lassan megérkezik a Digi is, és éles árharcba hajszolhatja majd a piaci szereplőket.

 

javulás eredmények Telekom
Kapcsolódó cikkek