Pénz- és tőkepiac

Hamarosan ezermilliárd dollárt érhet a nagy észak-amerikai alma

A sokak által temetett vállalat újra bizonyította, hogy nem lehet leírni, és könnyen megtörténhet, hogy az 1000 milliárd dolláros cégértéket akár már az idén is elérheti.

Hosszú ideje zajlik a találgatás az Egyesült Államokban, hogy melyik lehet az első cég, amelynek piaci értéke eléri az 1000 milliárd dollárt. Az év elején még három céget is emlegettek, amelyeknek esélyük lehet rá: akkor az Apple, a Google (újabb nevén Alphabet) és a Microsoft is jóval 500 milliárd dollár feletti értéken járt. Az Apple azonban az idei évben faképnél hagyta a mezőnyt, és mostanra olyan közel került a magyar közel nyolcszorosának megfelelő összeghez, hogy egyre inkább csak arról beszélnek, mikor érheti el.

A cég egész évben jól teljesített, és az új Mac számítógépek bevezetése is sikeres volt. Ehhez jött a két új iPhone bemutatása szeptemberben, amelyek eladásai ugyan kicsit döcögve indultak, de az érdeklődésből úgy tűnik, a bizalom töretlen a cég iránt.

A legfrissebb negyedéves jelentésből kiderült, hogy az elemzők túlságosan szkeptikusak voltak az iPhone 8-cal kapcsolatban, az eladások már e rövid időszakban is felülmúlják a várakozásokat. Ehhez jön még az iPhone X, amely a karácsonyi bevásárlás egyik slágere lehet nemcsak Amerikában, de az újraéledő kínai piacon is. Az Apple ugyanis az idei év legnagyobb sikereit a távol-keleti országban érte el (közel 12 százalékos bővüléssel).

A sokak által temetett vállalat újra bizonyította, hogy nem lehet leírni, és könnyen megtörténhet, hogy az 1000 milliárd dolláros cégértéket akár már az idén is elérheti. Ehhez a mostani 175 dollár körüli árfolyamról már „csak” 15 százalékos emelkedésre van szükség, hisz a történelmi eseményt 193,60 dolláros árfolyamnál érné el az Apple. Ismerve az amerikaiak rekordhajhászó magatartását, akár emiatt is jó befektetésnek tűnik az Apple az év utolsó szakaszában.

Apple cégérték Microsoft Google
Kapcsolódó cikkek