Pénz- és tőkepiac

Jól jártak az Alteo lejegyzői

Éppen egy éve vezették be a tőzsdére az Alteo új részvényeit. Az elmúlt évek IPO-ival szemben az energetikai cég papírjaiban nem kellett csalódniuk a befektetőknek.

Egy évvel ezelőtt sorolták át a BÉT standard kategóriájába az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. papírját, s tavaly november 7-én vezettek tőzsdére 299 992 darab, egyenként 100 forint névértékű újonnan kibocsátott törzsrészvényt. Az új részvények kibocsátási árát tavaly október 20-án 4630 forintban határozták meg.

A részvényeket 4705 forintos árfolyamon vezették be a tőzsdére, s az első napokban az eladók kerültek túlsúlyba. Egyéves mélypontját tavaly november 23-án 4535 forintnál érte el a kurzus. December elején aztán visszatornászták a vevők az árfolyamot a kibocsátási ár fölé, s onnantól kezdve júliusig nem tudtak veszteséggel kiszállni a részvényt jegyzők. Pár hétig 4600 körül billegett a kurzus, de augusztus óta ismét folyamatosan a kibocsátási ár fölött jegyzik a papírt. Az elmúlt egy évben tehát csak két rövid időszak volt, amikor bukhattak a befektetők a papíron.

A nyereségre sokkal több tér volt. Gyors profitot kínált a már említett első napi értékesítés. Azután januárban, februárban és márciusban, amikor 4800 forintról szurkált le a kurzus, nyilván sokan eladogattak 3 százalékos haszonnal. Április már az osztalékvárakozás jegyében telt, 4965 forintig is felemelkedett a kurzus, majd az április 24-i közgyűlés elfogadta a 130 forintos osztalékjavaslatot. Áprilisban akár 6 százalékos profittal is kiszállhattak a részvényt jegyzők, mivel a várható osztalékot hamar beárazta a piac. És fél év alatt 6 százalék is elég vonzó eredmény.

A május 19-én kifizetett 130 forint osztaléknak az adózása is kedvezőbb, mint az árfolyamnyereségé, és ha valaki türelmesen kiülte a júliusi mélyrepülést, s még az októberi emelkedést is kivárta, október 24-én már 5400 forintos árfolyamot láthatott. A csúcson nehéz persze profitot realizálni, de a korrekció alja az elmúlt hetekben kétszer is 5200 forint közelében volt. Tehát reális a feltételezés, hogy ezen a szinten már lehetett vevőt találni az eladó papírra – amely 13 százalék körüli árfolyamnyereséget és majdnem 3 százalékos osztalékot hozott egy év alatt –, már ha valaki nem gondolta úgy, hogy hosszú távon még nagyobb potenciál lehet a papírban.

Felaprózzák a részvényeket

Az Alteo Nyrt. tegnap zárult közgyűlése vita nélkül elfogadta a részvényfelaprózásról és a társaság felépítésének egyszerűsítéséről szóló igazgatósági javaslatokat. A Mol után ezzel az Alteo is belép a részvényei névértékét egynyolcadára csökkentő társaságok sorába a Budapesti Értéktőzsdén. Az eddigi 2 050 150 helyett 16 401 200 részvénye forog majd a parketten várhatóan december 15. után. Az igazgatóság reményei szerint a felaprózás még vonzóbbá teszi a részvényeket. A kisebb tőzsdei társaságok között a magasabb árfolya­múak közé fog tartozni a részvény (a jelenlegi 5198 forintos árfolyammal számolva kis híján 650 forint adódik). A meglehetősen bonyolult cégstruktúra egyszerűsítéséről is döntöttek a részvényesek. Az Alteo 29 cégből áll, ebből lesz várhatóan 19. Ennek – az évi mintegy 20 milliós költségmegtakarítás mellett – sokkal inkább a későbbi tőkebevonások során lehet jelentősége, növeli az átláthatóságot, érthetőséget. | Almás Andor

(A szerző rendelkezik Alteo-részvényekkel.)

 

részvény BÉT energetika Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.
Kapcsolódó cikkek