Pénz- és tőkepiac

A képviselőkön múlhat a Mikulás-rali

A tőzsdei hagyományok szerint a december rendre erős hónap, bár volt már példa az ellenkezőjére is. Az idén az amerikai adócsomag elfogadása hozhat emelkedést, nem a hagyománytisztelet.

Évről évre sokan várják a részvénypiacokon az úgynevezett Mikulás-ralit, amikor a hagyományok szerint látványosan emelkednek az árfolyamok. A jelenséget Yale Hirsch jegyezte le még 1972-ben, arra alapozva, hogy a decemberi időszak hagyományosan erős a tőzsdéken. Az eredeti definíció szerint a Mikulás-rali az utolsó öt de-cemberi kereskedési napot és az első két januárit jelenti, de később ezt egész decemberre kiterjesztették. Többféle magyarázattal szokták alátámasztani a Mikulás-ralit, akik hisznek benne. Az egyik elmélet szerint a befektetési alapoknak fontos, hogy az év végén magas legyen az árfolyamuk, hiszen az éves hozam marketingszempontból sokat számít, emellett a portfóliómenedzserek bónusza is ezen múlhat.

Szintén hozzájárulhat az árfolyamok emelkedéséhez, hogy az Egyesült Államokban számos nagyvállalatnál év végi bónuszrendszerrel motiválják a munkatársakat, akik ennek egy részét részvénybefektetésre fordítják. Mindehhez hozzájárul, hogy a decembert az átlagosnál alacsonyabb likviditás jellemzi, így a kurzusok könnyebben mozdulnak el. Továbbá lehet egy önbeteljesítő része is a jelenségnek azzal, hogy a befektetők egy része november végén, december elején kizárólag emiatt vásárol papírokat. Az ünnepekkor csökkenő tőzsdei forgalom annyiban szerepet játszhat a Mikulás-raliban, hogy a hedge fundok, azaz fedezeti alapok a nehezebben értékelhető eszközök árfolyamát kisebb ügyletekkel akár fel is tornászhatják, ami az éves teljesítmény megállapításakor jöhet jól.

Nagy átlagban a decemberi indexemelkedés az elmúlt bő húsz évben megvalósult a tőzsdéken.

A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe a maga 3,5 százalékos átlagos decemberi emelkedésével ki is tűnik a régió, Európa és az Egyesült Államok vezető indexei közül.

A Mikulás-rali igazolható tendencia volt korábban, de a szerepe egyre jobban csökken azzal, ahogy az emberi tényező is mérséklődik magában a kereskedésben. Valójában az jár jól a börzéken, aki következetesen kitart a stratégiája mellett, és nem ilyen hagyományokra alapozza az üzletkötéseit

– mondta Kiss Mónika.

Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint az önbeteljesítő jóslatot a „window dressing” (kirakatrendezés) is támogatja. „Ez azt jelenti, hogy a nagy alapkezelők a fontos decemberi jelentésre készülve eladják a gyengén teljesítő papírokat, és az adott év sztárrészvényeiből vásárolnak be az utolsó hónapra” – tette hozzá a Világgazdaság kérdésére Kiss Mónika, aki a Mikulás-ralival és a hozzá hasonló tőzsdei megfigyelésekkel szemben Mark Twain amerikai írónak ad igazat, aki egyszer a következőt mondta: „Október. Egyike azon hónapoknak, amikor különösen veszélyes a tőzsdén spekulálni. A többi ilyen hónap: július, január, szeptember, április, no­vember, május, március, június, december, augusztus és február.”

„A 2017-es Mikulás-rali akkor jöhet össze, ha az Egyesült Államokban a republikánus szenátusi többség Mikulás-ruhába öltözik. Magyarul, ha elfogadják a régóta húzódó adócsökkentési tervezetet. Ez valódi emelkedést hozhat a részvénypiacokon. A szenátus pénzügyi bizottsága már szavazásra alkalmasnak minősítette a javaslatot. A héten a hálaadás ünnepe lesz a tengerentúlon, de utána akár meg is szavazhatják a törvényt” – mondta Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

mikulás-rali tőzsde
Kapcsolódó cikkek