Pénz- és tőkepiac

A készletek csökkenése miatt drágul az olaj

Az Energiainformációs Hivatal (EIA) szerdai adatai szerint az Egyesült Államok nem stratégiai kőolajkészlete 1,9 millió hordóval 457,1 millió hordóra csökkent, miközben az elemzők 2,2 millió hordós emelkedést vártak.

A bejelentésre a WTI típusú kőolaj hordónkénti ára 1,7 százalékkal 57,78 dollárra erősödött a budapesti zárásakor. A WTI jegyzésára már délelőtt kilőtt, a Bloomberg adatai szerint 58,05 dolláron is kötöttek üzletet, ami 2,2 százalékos emelkedésnek felel meg.

Forrás: AFP

„Hosszabb távon a jövő csütörtöki OPEC-csúcs határozza majd meg a nyersanyag árát. Ezen a termelésbefagyasztási egyezmény meghosszabbítása a tét, de Szaúd-Arábia és Oroszország között most ellentét feszül e kérdésben. A szaúdiak egy minél hosszabb időre szóló visszafogásban érdekeltek, mert az olajár emelkedésétől nemzeti olajtársaságuk, a Saudi Aramco minél sikeresebb jövő évi tőzsdei bevezetését remélik. Moszkva viszont csak féléves hosszabbításban érdekelt, mert az orosz fejlesztések megtérülése a kisebb értékesíthető mennyiség miatt egyre rosszabb” – mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

„A piac a kiterme­lés­hosszab­bításra számít, közel tízszer annyi long pozíció van, mint short. Így ha nem jönne össze az OPEC-nek a remélt hosszabbítás, vagy a döntés nem felelne meg a piacon már beárazott elképzeléseknek, akkor nagyot esne az olaj ára – mondta Gaál Gellért. A Concorde elemzője szerint az amerikai gazdaság felfutásával együtt az igények is nőttek. „Többet autóznak az emberek, emellett a tél miatt a fűtőolaj iránti kereslet is felfutott. A napi mintegy 17 millió hordós igényből 9,4 millió hordó hazai termelés, a többit importálják” – fűzte hozzá Gaál Gellért, aki úgy véli, hogy az OPEC jövő heti döntésén kívül a palaolaj-termelés rugalmasságán fog múlni az, hogy milyen sávban mozog jövőre az olajár.

„Nagy kérdés, hogy az átlagos napi termelést továbbra is egymillió hordóval tudják-e növelni. Idén ott indult újra a termelés, ahol azt a legkönnyebb elérni. A másod- vagy harmadvonalbeli lelőhelyeken már nem biztos, hogy ez ilyen ütemesen halad majd” – hívta fel a figyelmet Gaál Gellért.

Egyesült Államok OPEC WTI olaj Energiainformációs Hivatal
Kapcsolódó cikkek