Pénz- és tőkepiac

Hatalmas bónuszt kaphatnak a hedge fund menedzserek

Gazdag karácsonyuk lesz a fedezeti alapok kezelőinek az idén. A hedge fundok menedzserei ugyanis a tavalyinál 39 százalékkal nagyobb bónuszra számíthatnak.

Gazdag karácsonyuk lesz a fedezeti alapok kezelőinek az idén. A hedge fundok menedzserei ugyanis a tavalyinál 39 százalékkal nagyobb bónuszra számíthatnak – írja a Bloomberg az Odyssey Search Partners 500 fő részvételével készült felmérésére hivatkozva. A válaszadók átlagosan 562 ezer dolláros prémiumra számítanak, míg tavaly csupán 405 ezer dollár ütötte a markukat. A részlegvezetők, partnerek és portfóliómenedzserek még több pénzt, 1,38 millió dollárt kaphatnak az éves teljesítményük után, ez 79 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A fedezeti alapok kezelői a hozamok után részesülnek sikerdíjban, azok pedig jók lettek az idén. Az alapok árfolyama a Hedge Fund Research által követett indexek alapján november végéig 6 százalékot emelkedett, míg tavaly ugyanezek a konstrukciók csupán 2,8 százalékot hoztak.

Vannak, akik mégis kételkednek abban, hogy ekkora ugrás lesz a prémiumoknál. A New York-i indexe, az S&P 500 ugyanis több mint 18 százalékot emelkedett november végéig, de ettől jócskán elmarad az alapok átlagos teljesítménye. Sőt, a fedezeti alapok hozama 2009 óta folyamatosan elmarad a tőzsdékétől, amivel a magas díjakat fizető intézményi befektetők aligha lehetnek elégedettek. Márpedig ha a nem nő számottevő mértékben, és a vagyonkezelési díjak nyomás alá kerülnek, csupán vágyálom a bónuszkeret felduzzasztása – mondja Anthony Keizner, az Odyssey partnere.

A magántőke-társaságok vagyonkezelői a felmérés szerint szintén több prémiumot kapnak az idén, de náluk csak 14 százalékos lesz a növekedés. A vezetők 8 százalékkal magasabb, 355 ezer dolláros bónuszban részesülhetnek, míg a befektetések után járó nyereségrészesedés elérheti a 3,2 millió dollárt. Az utóbbit egyébként általában csak az átlagosan ötéves befektetési időszak és a sikeres exit után vehetik fel.

bónusz hedge fund juttatás
Kapcsolódó cikkek