Pénz- és tőkepiac

Jól ment a Siriusnak az elmúlt években

A Sirius XM Holding 2009-ben ugyan majdnem csődbe ment – a részvény árfolyama 5 centig zuhant – de az utóbbi években mégis sikerült megerősödnie.

A Sirius XM Holding 2009-ben kis híján a válság áldozata lett. A árfolyama 5 centig zuhant, a cég a csőd széléről tántorgott vissza. 2017-ben már az akkori mélypont százszorosát éri a papír, pedig a műholdas rádiózás nem feltétlenül az a szegmens, ahol a jackpotot keresi az egyszerű befektető. Természetesen nem várhatunk hasonló teljesítményt a következő nyolc évben a papírtól, de immár a Nasdaq stabil szereplőjeként továbbra is jó befektetési lehetőségnek bizonyulhat.

Az, hogy a műholdas rádiózás csillaga leáldozóban van, unalomig rágott csont. Ennek ellenére nemcsak a túlélésre volt képes az elmúlt években ez a platform, hanem kifejezetten prominens szerepet töltött be a korszerűbb streamingapplikációk mellett is. Ez kiválóan tetten érhető a Sirius XM-nél az előfizetők folyamatos és konzisztens növekedésében. Az elmúlt nyolc év mindegyikében növekvő bevételekről számolt be a vállalat.

Rekordszámú, 32,2 millió előfizetőnél tart a cég, a működési nyereség pedig 11 százalékkal nőtt, míg a bevételek 8-cal. Bár a növekedés korábbi meredek trendje mérséklődik, még bőven van kiaknázható tér felfelé a Sirius XM számára.

A konzisztens profitabilitással sincs probléma, és ebben az évben már 1,5 milliárd szabad cash flow-val számol a cég. A 26-os előremutató P/E-érték adhat okot önmagában némi aggodalomra, de ezt erősen árnyalja a vállalat agresszív részvény-visszavásárlási programja, hiszen a közkézhányad csökkenésével az egy részvényre jutó eredmény is magasabb lesz.

A Pandora teljes akvizíciójának lehetőségéről (csak a 20 százaléka van a Siriusnál) még nem is esett szó, pedig a streamingszolgáltató felvásárlása óriási potenciált hordozhat, hiszen lehetővé tenné, hogy a komfortzónáján kívül is terjeszkedjen a vállalat. Az elmúlt években tapasztalt növekedés kitarthat a folytatásban is, nem látok olyan tényezőt, amely ezt különösebben veszélyeztetné, emellett pedig az EPS-ben is stabil emelkedést várhatunk az említett részvény-visszavásárlások hathatós támogatásával.

Sirius Pandora árfolyam
Kapcsolódó cikkek