Pénz- és tőkepiac

A légitársaságok szárnyán emelkedik az osztrák FACC az egekbe

Jól megy mostanában a légi­cégek­nek, legalábbis azoknak, amelyek szigorú költséggazdálkodást folytatnak. A Bloomberg globális légitársaság-indexe emiatt a 2007-es történelmi csúcsot ostromolja.

Jól megy mostanában a légi­cégek­nek, legalábbis azoknak, amelyek szigorú költséggazdálkodást folytatnak. A Bloomberg globális légitársaság-indexe emiatt a 2007-es történelmi csúcsot ostromolja.

A fapadosok árfolyamai is számottevően emelkedtek az elmúlt egy-két évben. A jó iparági környezetnek köszönhetően a rendelésállomány stabilan növekszik a beszállítóknál, amilyen az osztrák repülőgépalkatrész-gyártó FACC is (enteriőrtervezés, szárnyfülgyártás, mérnöki szolgáltatások, dizájn stb.). A néhány évvel ezelőtti tőzsdei bevezetés után a komolyabb mélyrepülést is mutatott, ami a többi közt menedzsmentproblémákra volt visszavezethető, ez mostanra szintén megoldódott. Így a részvény az idei évben már jelentős emelkedésen van túl, aminek még nincs vége. Október vége óta korrigál a részvényárfolyam, de a napokban megérkezett a vételi jelzés, s csúcsközelbe szaladt a kurzus. Várhatóan – egy átmeneti hezitálás után – kitörést láthatunk majd, amelynek során 19 euró környékéig emelkedhet az árfolyam.

Fundamentálisan is érdekes a papír. Az elmúlt háromnegyed év során hozzávetőleg a duplájára emelték az egy részvényre jutó idei (2018-as) eredményvárakozást az elemzők, miközben a 2019-es érték növekedése arányaiban elmaradt tőle. Míg az árfolyam/könyv szerinti érték alapján a részvény nagyjából 30 százalékkal marad el az átlagtól, addig P/E értékelésben a differencia kisebb, 3–15 százalék között mozog. Ráadásul úgy tűnik, hogy a turizmus továbbra is felfutóban van, ami még több utazást, még több repülőt és remélhetőleg még nagyobb rendelésállományt fog eredményezni az osztrák beszállító számára. Mindez az eredményben és az árfolyam-emelkedésben csapódhat le.

fapados légicég FACC
Kapcsolódó cikkek