Pénz- és tőkepiac

A Wabererʼsszel bővül a bécsi börze régiós indexe

A hazai papírok súlya 24 bázisponttal 18 százalékra nő péntektől a CECE mutatóban.

Bekerül a bécsi által összeállított, lengyel, cseh és magyar részvényeket követő CECE indexbe a Waberer’s. A mutató átsúlyozásáról szóló döntést a múlt héten tették közzé, a portfólió átrendezését a pénteki tőzsdezárás után teszik meg. A Budapesti Értéktőzsdén júliusban debütált fuvarozócég az Erste Befektetési Zrt. számításai szerint 0,1 százalékos súllyal kerül be az indexbe, s a lépéssel élénkülhet a iránti érdeklődés. Becsléseik szerint egyhavi átlagforgalomra vetítve mintegy két és fél napnyira tehető a majdani pluszforgalom. Nagy András, az Erste elemzője érdeklődésünkre kifejtette, hogy becslésüket csak a CECE-komponensek teljesítményét lekövető Lyxor CECE ETF alapján számították ki, emellett több más olyan alap is lehet, amelyeket a CECE-súlyok alapján állítanak össze, ezeknek a kapitalizációjáról és várható átsúlyozási forgalmáról viszont nincsen adat. A Lyxor piaci kapitalizációja 248,9 millió euró (mintegy 78,2 milliárd forint), s kurzusa az idén 27,5 százalékkal emelkedett.

Bár viszonylag kis súlyt kap a Waberer’s az indexben, bekerülése így is fontos, mert a régiós mutatók közül a CECE a befektetők körében az egyik legkedveltebb

– mondta Nagy András, hangsúlyozva, hogy az indexbe a forgalom és a szabad közkézhányad alapján kerülhetnek be részvények. Mindkét szempont alapján sorba rendezik a papírokat, és azokat veszik fel, illetve tartják bent, amelyek mindkét listában az előre meghatározott helyeken szerepelnek. A Budapesti Értéktőzsdéről jelenleg tíz papír szerepel a mutatóban.

A magyar papírok súlya 24 bázisponttal 18 százalékra nő a mostani átsúlyozásnál. A már korábban bent lévő részvények közül legjobban az OTP és a Mol szerepe erősödik meg. A bankpapíré 7, míg az olajrészvényé 4 bázisponttal nő, de ez csak az átlagos napi forgalmuk 1-2 százalékát teszi ki a Lyxor CECE ETF adataiból kiindulva. A magyar papírok közül egyedül a CIG Pannónia súlya csökken, az is csak egy bázisponttal.

A lengyel papíroknál viszonylag nagy változások jönnek: a lét legfontosabb CECE-összetevő közül a PKO Bank súlya 205 bázisponttal 8,54 százalékra csökken, míg a PKN Orlené 144 bázisponttal 10,94 százalékra nő. A prágai parkettről az Erste súlya 11 bázisponttal 14,32 százalékra emelkedik, ez a legjelentősebb részvény a 32 papírt tartalmazó mutatóban. A cseh papírok közül az egyszer használatos egészségügyi termékeket gyártó Pegasé a legnagyobb csökkenés, 16 bázispontos: a cég súlya eddig sem volt túl nagy, és most 0,07 százalékra zsugorodott. Viszont náluk jelentkezik a legnagyobb, ötnapi forgalmat kitevő esés az átsúlyozás miatt.

Cece
Kapcsolódó cikkek