Pénz- és tőkepiac

Csúcsra törnek a régiós bankpapírok

Az osztrák bankpapírokban már kevesebb a potenciál, a lengyel és a cseh hitelintézeteknek viszont jó évük lehet az idén.

Óriási ralin van túl a kelet-közép-európai bankszektor egy része. Az osztrák Raiffeisen Bank International 58,7 százalékot emelkedett egy év alatt, az Erste AG 45,3 százalékot drágult, a csúcstartó lengyel PKO pedig 66 százalékot szedett magára tizenkét hónap alatt. Hozzájuk képest viszonylag szerényen teljesített az OTP részvénye, amely csupán 28,5 százalékkal lett drágább. A tavalyi lendület az idei esztendő elején is kitartott. Bár tegnap volt némi korrekció a piacokon, az év eleje óta alapvetően emelkednek az árfolyamok.

A lengyel bankok részvényei erősödnek
Forrás: Shutterstock

Ám a folytatással kapcsolatban vannak kétségek az elemzőkben. „Az Erste és a Raiffeisen részvényei már valószínűleg nem drágulnak sokat” – mondja Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. A piac egésze sem vár komolyabb felértékelődést ezektől a bankpapíroktól. A Bloomberg elemzői konszenzusa a Raiffeisenre 30,71 eurós célárat állapított meg, ez csaknem 10 százalékkal alacsonyabb a mostani árfolyamnál, ráadásul a többség tartásra javasolja a papírt.

A magyarországi OTP helyzete már más. A hazai nagybank részvényének árfolyama e hét elején jutott a 11 780 forintos történelmi csúcsra, és a szakértők szerint akár tovább is emelkedhet. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az eddigiek után újabb akvizíciókat ígér, ezeket a piac már el is kezdte beárazni. Azt viszont, hogy a felvásárlások milyen áron mennek majd végbe, még nem tudni, így a konkrét hírek volatilissé tehetik az árfolyamot – figyelmeztet Kiss Mónika. Mindenesetre az OTP piacain is vannak kedvező fejlemények. Romániában például a kamatemelés, Magyarországon a növekvő építőipar segítheti a hitelintézet nyereségének javulását. Bár az MTI a TASZSZ-ra hivatkozva tegnap azt közölte, hogy az orosz bankrendszer 2017-es profitja 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ez az OTP tavalyi első kilenc havi adatain nem látszik. A hitelintézet tőzsdei beszámolója szerint az oroszországi leánybank szeptember végéig 21,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami 34 százalékkal magasabb a 2016-osnál. A Touch Bank persze továbbra is veszteséges, több mint 5 milliárd forint volt a mínusza.

A legnagyobb lehetőséget a térségen belül a cseh és a lengyel bankokban látja Kiss Mónika. A cseh hitelintézetek tavaly kimaradtak a kelet-közép-európai bankraliból, a Komercní árfolyama mindössze 4,28, a Monetáé pedig 3,62 százalékkal emelkedett az elmúlt tizenkét hónapban. De Csehországban megkezdődött a monetáris szigorítás, így a csupán helyi piacon lévő hitelintézetek egyre nagyobb marzsokkal kalkulálhatnak.

A lengyel bankszektor eddigi tőzsdei teljesítménye felemásra sikeredett. A PKO 66 százalékos ralijával a térség egyik legjobb bankjának számít, a Pekao ezzel szemben alig 2,4 százalékot emelkedett. A jövő azonban fényesebbnek látszik. „Miután a bankok 2015–16 során eljutottak a profitabilitásuk mélypontjára (a bankadó és a kamatvágások miatt), most már felfelé ível a pályájuk” – mondta a Reutersnek Kamil Stolarski, a Pekao egyik elemzője. A bankszektor nettó kamateredménye 12,5 százalékkal nőtt tavaly január és november között, míg a jutalékbevételek 9,6 százalékkal emelkedtek. A kamatemelési ciklus elindulása is kedvez az ágazatnak, akárcsak a munkaerőhiánnyal együtt járó bérnövekedés, valamint a beruházások és a hitelezés felfutása.

hitelintézet hitel Bankpapírok kamat
Kapcsolódó cikkek