Pénz- és tőkepiac

Fontos dátum közeleg a számlaadat-szolgáltatás terén

Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé minden olyan, belföldi adóalanyok felé kiállított számláról, amelynél az áthárított ÁFA összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot – figyelmeztet a Deloitte közleményében.

„Közeledik a valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetésének kezdő dátuma, a változtatás célja a gazdaság további fehérítése és az adócsalások visszaszorítása” – derül ki a Deloitte közleményéből. Eszerint a 2018. július 1-től érvénybe lépő szabályok értelmében a belföldi adóalanyok kötelesek lesznek adatot szolgáltatni egy webes felületen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára az általuk, más belföldi adóalanyok felé kiállított számlákról, ha az áthárított összege eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adózók ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy az összes kiállított számlájuk adatait jelentik.

Fotós: Kallus György

A legfrissebb hírek szerint az adatokat a számlakiállítás után automatikusan kell továbbítani, ami egyben azt is jelenti, hogy az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló – jelenleg még a jogszabálytervezetben szereplő – 24 órás határidőt eltörlik

– mondta el Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a tervek szerint kiterjed a számlatömbön kibocsátott számlákra is. Bár a júliusi határidő még messzinek tűnik, a Deloitte szerint ugyanakkor érdemes mielőbb megkezdeni a felkészülést a változásra, ugyanis az adatszolgáltatás elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése esetén akár félmillió forintos bírság is kiróható. Ráadásul a büntetés számlánként is kiszabható – figyelmeztet a cég.

Megjegyzik, az új követelmény a kimenő, értékesítési számlák tekintetében kiváltja majd az ÁFA-bevallás részét képező, belföldi összesítő jelentés elkészítésére vonatkozó kötelezettséget, mindazonáltal a bejövő számlákra továbbra is el kell készíteni a jelentést.

Az online adatszolgáltatás bevezetése ugyanakkor nem érinti azt a követelményt, hogy a számlázó-programoknak rendelkezniük kell adatexport funkcióval, azt továbbra is biztosítani kell.

„Bár a szabályozás még nem végleges, illetve a fejlesztéshez elengedhetetlen technikai információk sem állnak még teljes körűen rendelkezésre, tekintettel arra, hogy a követelménynek való megfelelés komoly informatikai fejlesztéseket igényel, mindenképpen javasolt már most elkezdeni a felkészülést. A által működtetett KOBAK tesztrendszeren keresztül elérhető ugyanis a rendelettervezetben szereplő séma, amelyben az adatokat be kell nyújtani. A NAV online rendszere, ahova az adatokat fel kell tölteni, előreláthatóan januárban lesz elérhető, míg a jogszabály véglegesítése a tavasz folyamán várható” – hangsúlyozta Tancsa Zoltán.

NAV Deloitte számlaadás adatszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek