Pénz- és tőkepiac

Kellemes meglepetést okoztak a nagybankok

A mérlegfőösszege alapján legnagyobb amerikai hitelintézet, a JPMorgan Chase és a harmadik legnagyobb piaci szereplőnek számító Wells Fargo is pénteken tette közzé az eredményeit, amelyek meghaladták az elemzők várakozásait.

Jól indult a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon az amerikai nagybankok számára. A mérlegfőösszege alapján legnagyobb amerikai hitelintézet, a JPMorgan Chase és a harmadik legnagyobb piaci szereplőnek számító Wells Fargo is pénteken tette közzé az eredményeit, amelyek meghaladták az elemzők várakozásait. A JPMorgannek nem kedveztek az új adótörvény-változások, 2,4 milliárd dollárral csökkentették az eredményét a negyedik negyedévben. Ennek megfelelően a nettó profit csak 4,23 milliárd dollár lett, szemben a tavalyi utolsó három hónapban elért 6,73 milliárddal.

Forrás: AFP

Az adóhatással kiigazított részvényenkénti eredmény (EPS) így is emelkedett, 1,76 dollár lett, ami meghaladja a Thomson Reuters elemzői konszenzusát. Az árbevétel 25,45 milliárd dollár lett, ez szintén a várakozások fölött van, az árfolyam ennek megfelelően 1,65 százalékkal erősödött pénteken, és új történelmi csúcson, 112,67 dolláron zárt. Az elmúlt 12 hónapban összesen 31 százalékot drágult a JPMorgan részvénye. Az idén is jó éve lehet a banknak, Donald Trump amerikai elnök adóreformja nagymértékben csökkenti ugyanis a pénzügyi intézmény adóterheit. A JPMorgan esetében az effektív adókulcs 35 százalék közeléből 19 százalékosra csökkenhet – írja a CNBC.

Még mindig nincs túl a botrányokon a Wells Fargo. A hamis számlák millióinak nyitása, az autóhiteles ügyfelekre kényszerített biztosítások és a jelzáloghiteleknél jogosulatlanul felszámított díjak nagyon sokba kerültek a banknak. A hitelintézet a harmadik negyedévben már leírt egymilliárd dollárt a különféle hatóságokkal történő megegyezés költségeire, a negyedik negyedévben ezen a címen újabb 3,25 milliárd dollár csökkentette a nyereséget – írja a Bloomberg. A pénzügyi intézmény költségeiből az elmúlt húsz év során sosem tettek ki ennyit a büntetésekre félretett céltartalékok, mint az idén.

Nem meglepő, ha a főleg jelzálog-hitelezésben erős pénzügyi cég költségcsökkentésre készül. Ennek jegyében meglévő 5900 fiókjából 250-et még az idén bezár, 2020-ra pedig ötezerre csökkenti a fiókok számát. Ám ez sem elég: egyes részlegeit is el kell majd adnia a banknak ahhoz, hogy a költség-bevétel arány visszatérhessen a hosszú távú célként megjelölt 60-61 százalékhoz.

A nettó eredmény ennek ellenére éves összevetésben az utolsó negyedévben 17 százalékkal, 6,15 milliárd dollárra nőtt, ami részvényenként 1,16 dollár. Az elemzők rosszabb, részvényenként alig 1 dolláros eredményre számítottak. A lakossági banki szegmensben 34 százalékkal nőtt a nyereség, nem kis részben a kedvezőbb adózási feltételek miatt. A Wells Fargo összességében 3,35 milliárd dollárt nyert az adórendszer változásán, az idei effektív adózási rátája pedig mindössze 19 százalékos lesz a 2016-os és 2015-ös 31 százalék után.

Wells Fargo JPMorgan Chase negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek