Pénz- és tőkepiac

Megcélozza a tőzsdét a Gates

Méretéhez képest szerény, százmillió dolláros részvénykibocsátással teszteli majd a New Yorki-i börzét az egyik legnagyobb amerikai autóipari beszállító, a Gates Industrial.

Méretéhez képest szerény, százmillió dolláros részvénykibocsátással teszteli majd a New Yorki-i börzét az egyik legnagyobb amerikai autóipari beszállító, a Gates Industrial. Az erőátviteli rendszereinek, hajtásláncainak, ékszíjainak és csöveinek köszönhetően világhírű vállalat a szakértők szerint ennél jóval magasabb, várhatóan ötszörös összeget vonz majd be, amelyet 3,8 milliárd dolláros, hosszú lejáratú adósságállományának csökkentésére kíván fordítani – írja a Seeking Alpha szakportál.

Ez érthető is, ha azt vesszük, hogy a cég euróban jegyzett, 2022-ben lejáró kötvényei 5,75, a hasonló lejáratú dollárkötvényei 6 százalékos kamatfizetési kötelezettséggel ketyegnek. Ezt az 1,46 milliárd dolláros kötvényállományt koloncként vonszolja magával a Gates.

Az Egyesült Államokon kívül Belgiumban és Kínában gyártóbázissal rendelkező Gates 13,5 ezer főt foglalkoztat, tavalyi éves bevétele 2,9 milliárd dollárra tehető, míg a 2014-es évét még csupán 1,4 milliárdos bevétellel zárta. Az ékszíj feltalálójaként ismert 107 éves vállalat 52,5 millió dolláros adózott eredménynél járt a harmadik negyedév végén, míg készpénzállománya elérte a félmilliárd dollárt.

Piackutatói felmérések szerint a Gates és versenytársai fényes jövő előtt állnak, a következő hat évben a termékeik iránti igény 30 százalékkal 255 milliárd dollárra nő. A cég iránti érdeklődést csak fokozhatja, hogy közvetlen versenytársa közül egyedül az Altra van tőzsdén.

A Gates legnagyobb, 5 százalék feletti tulajdonosa a Blackrock befektetési társaság, amely 2014-ben 5,4 milliárd dollárért vásárolta be magát a cégbe.

Gates IPO
Kapcsolódó cikkek