Pénz- és tőkepiac

Megszerettük az ATM-es készpénzbefizetést

Áttörést hozott a tavalyi harmadik negyedév a pénzpontokon végrehajtott kártyás készpénzbefizetéseknél: az azonnali elszámolást biztosító auto­matáknál az ügyfelek 630 ezer tranzakcióban 114,3 milliárd forintot fizettek be, ami önmagában nagyobb összeg, mint amennyit 2014 egészében mértek.

Hatalmas áttörést hozott a készpénzfizető automaták elterjedése Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a bankkártya-tulajdonosok több mint 1,5 millió alkalommal indítottak ilyen tranzakciót az elmúlt év első kilenc hónapjában, ami 652 ezres, közel 75 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest. Külön kiemelendő, hogy csak a nyári negyedévben, júliustól szeptemberig 630 ezer pénzpontnál (ATM) hajtottak végre befizetési tranzakciót a polgárok, viszonyításképp 2010-ben 12 hónap alatt 779 ezer pénzbefizetési tranzakció történt.

Fotós: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A pénzbefizetések értéke a tranzakciószámmal együtt mozgott, vagyis az ügyfelek a 2016-os 154,8 milliárd forint után idén az első háromnegyed évben 271,4 milliárd forintnyi készpénzt raktak vissza a készpénzfizető automatákba, ami szintén 75 százalékos növekedés. Hogy mennyit jelent a modern automaták elterjedése, annak legfőbb bizonyítéka, hogy a tavalyi harmadik negyedévben befizetett 114,3 milliárd forint önmagában magasabb, mint a 2014 egésze során befizetett 94,6 milliárdos összeg.

Amiben nem látszik változás, az a befizetések átlagértéke: az utolsó negyedévben átlagosan 181 400 forintot fizettek be az ügyfelek egy tranzakció során – ez az átlagösszeg 2016 második negyedéve óta lényegében nem változik. Érdemes ugyanakkor a fenti összeget a bankkártyás pénzfelvételek 69 800 forintos átlagos értékével összevetni.

Mindebből látható, hogy az ügyfelek hamar megszerették az új típusú készülékeket, amelyek a pénz behelyezése után a bankjegyeket ellenőrzik, majd az átszámolás után az összeget azonnal jóváírják az ügyfél számláján. A korábbi, készpénzbefizetést lehetővé tevő automatákba borítékban kellett behelyezni az összeget, amelyet másnap, az automata feltöltésekor vettek ki, és ezt követően írtak jóvá a számlán. Azonban az idegen kezek közbenjárása sok ügyfélt elrettentett a megoldástól – hiszen nem lehetett bizonyítani, mennyi pénzt helyezett az ügyfél a borítékba –, és az, hogy az automatákat sok helyen külső szolgáltatók töltik, még inkább támadhatóvá tette a rendszert. (Épp az idegen kezek miatt kötelező ma már minden ATM által elnyelt bankkártyát újragyártani.)

A bankoknak is hatalmas előny a megoldás, hiszen ha az ügyfelek a pénztári helyett egyre szívesebben választják az ATM-es befizetést, az csökkenti a munkatársak leterheltségét, és így inkább a tanácsadási tevékenységre koncentrálhatnak. Aligha véletlen, hogy most, amikor a legtöbb bank még a korábbi pénzpontok lecserélésénél tart, a készpénzbefizetési tranzakciók után nem számítanak fel költséget. Az UniCreditnél visszavonásig ingyenes az ATM-es készpénzbefizetés, az OTP pedig március közepéig nem számítja fel a 30 forint plusz 0,25 százalékos díjat (a korábbi, borítékos befizetés díja ma 253 forint a banknál). Az Erste a hirdetménye szerint június 30-ig ingyen adja a szolgáltatást. A K&H-nál január 20-án életbe lépő kondíciós lista szerint a bank a kártyás pénzpontos befizetések után 0,2 százalék plusz 51 forintos díjat számol majd fel ügyfeleinek, azonban ezt a szolgáltatási díjat június 30-ig szintén elengedik.

 

tranzakciók készpénzbefizetés atm
Kapcsolódó cikkek