Pénz- és tőkepiac

Amerikai összeomlás: kritikus lesz a mai nap

Megszólaltak a legfontosabb tőzsdei elemzőcég szakértői a tegnapi New York-i összeomlással kapcsolatban. John Hardy, a Saxo vezető devizapiaci elemzője szerint a mostani robbanás ijesztő ugyan, de látni lehet a folyamatok kereteit is. Peter Garnry részvénypiaci elemző pedig úgy látja, az alacsony volatilitás korszaka ért most véget.

Az alacsony volatilitás korszakának valószínűleg most van vége – 2017 teljes egésze és 2018 eleje egyfajta anomáliának tekinthető a rendkívül alacsony volatilitás miatt

- véli Peter Garnry, a Saxo vezető részvénypiaci elemzője. Szerinte a részvények áresését nagy részben a VIX (a CBOE volatilitás-indexe) short pozícióinak összeomlása váltotta ki.

Forrás: AFP

John Hardy, a Saxo vezető devizapiaci elemzője szerint a mostani robbanás ijesztő ugyan, de látni lehet a folyamatok kereteit is. Hardy azt is megjegyzi, hogy a mostani legfőbb részvényár-mozgásokat elsősorban a „gyors” pénzek, az algoritmikus kereskedés és a margin call-ok indukálják, de az, hogy a „lassú” pénzek hogyan fognak reagálni, a mai, keddi kereskedelmi napon fog eldőlni.

A szakember szerint a biztonsági menedéket kereső kereskedőknek érdemes nagyobb figyelmet fordítani a japán jenre, valamint a 2, 5 és 10 éves USA kincstárjegy call opciós lehetőségeire. Az elemző azt is hozzáteszi, hogy ha a volatilitás elszabadul, akkor már nincs olcsó védekezési lehetőség.

Ole Hansen, a Saxo árupiaci vezető elemzője szerit az aranyat támogatja a kockázati hajlandóság csökkenése. Az, hogy az arany/ezüst áraránya 80 alatt maradt, viszonylagos nyugalomra utal.

Beomlottak az amerikai tőzsdék

Ahogyan arról korábban írtunk, jelentős eséssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, a Dow Jones indexe 1600 ponttal, eddig nem látott mértékben zuhant, százalékos viszonylatban pedig 2011 augusztusa óta nem látott értékben veszített értékéből.

A kereskedés vége előtt mintegy két órával a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe, a DJIA-30 index még 1,7 százalékon állt, az S&P-500 index 1,5 százalék, a Nasdaq Composite index egy százalék veszteséget mutatott. Aztán beszakadtak az indexek: a Dow közel 6 százalékos mínuszban is járt.

A Dow végül 24 345,75 ponton, 1 175,21 pontos mínuszban, 4,6 százalékos veszteséggel zárt, az S&P 500-as mutatója 113,17 ponttal, 4,1 százalékkal gyengült, és 2648,96 ponton fejezte be a kereskedést. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 273,42 ponttal, 3,78 százalékkal ment lejjebb, 6967,53 ponton fejezte be a kereskedést.

kereskedés tőzsde elemzők
Kapcsolódó cikkek