Pénz- és tőkepiac

Az évtized legmagasabb profitját érte el a Mol-csoport tavaly

A Mol-csoport nettó profitja tavaly elérte a 307 milliárd forintot, azaz 1,11 milliárd dollárt, ami 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és ezzel az évtized legmagasabb profitját érték el. A társaság kedden tette közzé 2017-es pénzügyi eredményeit.

Meghaladva tavalyi célkitűzését, 14 százalékkal, 672,7 milliárd forintra növelte az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredményét, azaz EBITDA-ját a Mol-csoport 2017-ben az előző évhez képest. A növekedés az üzletágak erős pénzügyi és működési hozzájárulásának köszönhető a társaság közleménye szerint.

A vállalatcsoport organikus CAPEX-e, azaz tőkeberuházása az éves alacsonyabb célkitűzésnek megfelelően 1,04 milliárd dollár volt, amely egy kissé haladta meg az előző évi szintet. A cégcsoport ambiciózus terveinek megvalósításához továbbra is biztos pénzügyi hátteret nyújt a magas cash flow. A szabad cash flow termelés 21 százalékkal, 1,41 milliárd dollárra nőtt, amely lényegesen meghaladja az éves célkitűzést.

A gyorsjelentés kapcsán a társaság közölte, hogy

főként a magasabb Brent és gázáraknak köszönhetően a kutatás és termelés, azaz upstream-üzletág 234,8 milliárd forint, azaz 854 millió dollár EBITDA-t ért el, amely 26 százalékkal magasabb, mint 2016-ban volt.

A közlemény szerint költséghatékony és fegyelmezett pénzügyi működés is tovább erősítette az üzletágat. A Mol-csoport upstream cash flow termelése csaknem kétszer annyi lett, mint korábban, és hordónként 14 dollár olajegyenértéknek felel meg. Az üzletág ezzel az eredménnyel a vállalatcsoport egyik fő készpénz termelőjévé vált 2017-ben. A napi termelés átlagosan 107 400 hordó olajegyenérték volt.

A Mol székháza
Fotó: Kallus György

A finomítás-kereskedelem, azaz downstream-üzletág ismét erőteljes eredményeket produkál. Ez a szegmens adta a csoportszintű EBITDA csaknem felét 324,3 milliárd forintot, azaz 1,18 milliárd dollárt. Az üzletág a korábbi magas szintről további 2 százalékkal növelte hozzájárulását a csoportszintű eredményekhez, amit a belső hatékonyságnövelő programok révén és a továbbra is kedvező külső környezetnek köszönhetően értek el.

A korábbi kiskereskedelmi részlegből kialakított fogyasztói szolgáltatások üzletág továbbra is kiemelkedő, kétszámjegyű növekedést produkált, amely a növekvő keresletnek, valamint a kiskereskedelmi árrésnek köszönhető. A szegmens 97,3 milliárd forintos, azaz 358,3 millió dolláros EBITDA-t ért el, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évest, és ezzel jó úton halad a 2021-re kitűzött 450 millió dolláros EBITDA eléréséhez. Kiemelte a Mol, hogy a Fresh Corner koncepciója alapján átalakított kiskereskedelmi egységek révén, a nem üzemanyag értékesítésből származó árrés aránya elérte a rekordmagas 26 százalékot 2017 utolsó negyedévében a teljes kiskereskedelmi marzson belül. A gáz midstream szegmens 2017-ben 15 százalékkal növelte hozzájárulását a vállalatcsoport EBITDA-jához, 61,4 milliárd forint, azaz 223 millió dolláros eredményt érve el. Az eredmény a hazai szállítási volumenek emelkedésének köszönhető, amely képes volt ellensúlyozni a kedvezőtlen tarifaváltozásokat.

2017-et újra erős pénzügyi eredményekkel zártuk. Idén már látható volt az előrehaladás a vállalatcsoport átalakításában, amelyet a Mol 2030-as stratégiában határoztunk meg

– közölte Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az eredményeket értékelve.

„Hoztuk a tavalyi év során megemelt éves célkitűzéseink szerinti eredményeket, amelyhez minden üzletág hozzájárult. Az upstream szinte megduplázta a szabad cash flow termelését, a downstream üzletág pedig még tovább növelte EBITDA hozzájárulását, miközben a fogyasztói szolgáltatások továbbra is kétszámjegyű növekedést produkált. Ami a vállalatcsoport stratégiai átalakulását illeti, a vegyipari (poliol) projektünkben jelentős előrehaladást értünk el, és új, innovatív, mobilitási szolgáltatást is indítottunk. 2018-at erőteljes lendülettel kezdtük, de még jelentős befektetési döntések előtt állunk. Célunk, hogy idén mintegy 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t érjünk el, amellyel fedezhetjük az átalakítási projektjeink finanszírozását, miközben növeljük a részvényeseinknek fizetendő osztalékot” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Hernádi Zsolt
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Csak a negyedik negyedévet nézve az EBITDA 164,6 milliárd forintot tett ki, ami 2,8 százalékkal múlja felül az előzetes elemzői konszenzust, amely kilenc elemző előrejelzésein és becslésein alapult. Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 151,9 milliárd forint lett az utolsó három hónapos időszakban, ez 3,7 százalékkal haladja meg az előrejelzést. Az olajiparban ez egy rendkívül fontos mutató. Az üzletágankénti EBITDA-t nézve az upstreamben elért 58 milliár forint 2,9, a fogyasztói szolgáltatások 20,2 milliárd forintnja pedig 1,5 százalékkal marad el a várttól. Az downstream újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA-értéke milliárd forintot tett ki az utolsó negyedévben, ez 3,2 százalékos javulásnak felel meg. Gáz midstream területen a 19,1 milliárd forintos EBITDA 28,2 százalékos növekedés. Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBIT 71,6 milliárd forintra csökkent. A negyedik negyedév 76,6 milliárd forintos eredménye 13 százalékkal haladja meg az előzetes várakozást.

Az Equilor Befektetési Zrt. véleménye szerint a Mol erős negyedéves számokat tett közzé, az adózott eredményt a jóval alacsonyabb pénzügyi kiadások is támogatták, míg az upstream egyértelműen tudott profitálni az emelkedő olajárakból. Úgy látják, hogy a downstream kellemes meglepetésnek bizonyult. Az Equilor szerint a befektetők számára csalódást kelthet a tavalyitól elmaradó újrabesz. árakkal becsült „tiszta” EBITDA célkitűzés, amely a finomítás romló makrokörnyezetét tükrözi. A pénzügyi eredményeken túl a befektetői figyelem központjában az extra állhat.

A Mol 2018-ra 2,2 milliárd dolláros tisztított EBITDA-t vár. Az organikus CAPEX a tervek szerint 1,1 és 1,3 milliárd dollár között lesz, ez a szám már tartalmazza a Mol 2030 program stratégiai projektjeit, utóbbire 0,3 milliárd dollárt költhetnek. A napi termelés átlagosan 110 ezer hordó olajegyenértékre vízionálják, a hangsúly a Catcher mezőn lesz.

A Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn 1 százalékos emelkedést követően 2896 forinton zárt, az elmúlt egy évben 11,4 százalékkal emelkedett a kurzus.

eredmény profit Mol-csoport Mol gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek