Pénz- és tőkepiac

Duplázhatják profitjukat az orosz bankok

Az orosz pénzügyi szektor idei nyeresége elérheti az 1500 milliárd rubelt az orosz központi bank elnökének prognózisa szerint.

Az orosz bankrendszer idei profitja a duplája lehet a tavalyinak, amikor csökkent a nyereség a megelőző évhez képest – jelentette ki az orosz központi bank elnöke.

Elvira Nabiullina pénteken egy moszkvai sajtóértekezleten arról beszélt, hogy az ágazat idei nyeresége elérheti az 1500 milliárd rubelt (1 rubel=4,40 forint).

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke
Forrás: AFP/Sefa Karacan/Anadolu Agency

A bankrendszer nyeresége tavaly 15 százalékkal 790 milliárd rubelre esett az előző évi 930 milliárd rubelről. A tavalyi nyereséget csökkentette, hogy egyszerre három nagy bankot is szanálni kellett.

Tavaly 420 nyereséges és 140 veszteséges bank volt Oroszországban. 2017-ben a rossz hitelekre félretett céltartalék 26,9 százalékkal, 6900 milliárd rubelre emelkedett az ágazaton belül.

Az orosz bankok 3,7 százalékkal növelték a nem pénzügyi szervezeteknek, és 13,2 százalékkal a jogi személyeknek nyújtott hitelezést 2017-ben. Tavaly a lakossági megtakarítások 10,7 százalékkal nőttek.

bankszektor profit Oroszország Elvira Nabiullina orosz jegybank
Kapcsolódó cikkek