Pénz- és tőkepiac

Érintős pénzfelvételt tesztel az Euronet

Európa számos országa után immár Magyarországon is elkezdték telepíteni az érintőkártyás pénzpontokat (ATM). Az Euronet teszteli az érintőkártyás pénzfelvételt.

A Jazzy rádió Millásreggeli műsorának információi alapján a Pénzcentrum nyomozta ki, hogy az országban több mint 400 ATM-et üzemeltető, bankfüggetlen (ám jó néhány bank számára automatát biztosító) szolgáltató, az Euronet teszteli az érintőkártyás pénzfelvételt több pénzponton.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szolgáltatás a cég érve szerint rendkívül kényelmes, egyszerű és biztonságos, ráadásul – miután az Euronet-ATM-ek döntő része így van felszerelve – nemcsak forint, de euró felvételére is lehetőségük van a kártyabirtokosoknak. (A társaság által alkalmazott árfolyamok meglehetősen gyenge forintot feltételeznek.)

Az érintéses készpénzfelvétel biztonsági előnye, hogy mivel nem kell bedugni a plasztikot az automatába, egy csalók által odahelyezett szkenner segítségével nem lehet a bankkártyaadatot lemásolni.

Ugyanakkor a készpénzfelvételnél az érintéses kártyáknál is meg kell adni a PIN-kódot (a Pénzcentrum információi szerint még az 5000 forint alatti tranzakcióknál is), így továbbra is érvényesek az általános biztonsági figyelmeztetések: a PIN-kód beütésekor érdemes takarni a billentyűzetet – még akkor is, ha az új technológia miatt olyan hír nem látott napvilágot, amely szerint a csalók érintőpontokat hamisítottak, azaz az ATM-eken elhelyezett érintőfelület hamis lett volna.

Az érintős technológia egyértelműen gyorsítja a tranzakciót, és lehetőséget biztosít a pénzfelvételre akkor is, ha nem kártya, hanem mondjuk NFC-képes telefonba rejtett mobiltárca áll csak rendelkezésünkre.

Fintech érintőkártyás ATM Euronet pénzfelvétel
Kapcsolódó cikkek