Pénz- és tőkepiac

Jövőre is marad a 25 forintos osztalék

Az elemzői konszenzust több soron is meghaladó eredményekről számolt be a Magyar Telekom, az idei évre vonatkozó előrejelzés viszont konzervatív, és a jövő évi osztalékot sem tervezi emelni a menedzsment.

Szinte minden eredménysoron sikerült megugrania az elemzői konszenzust a Magyar Telekomnak 2017 utolsó negyedévében, az éves menedzsmenti célkitűzéseket is könnyedén túlszárnyalta a társaság, ám a nettó profit a pesszimista elemzői várakozásoknál is rosszabb lett. Árbevételi soron 161,4 milliárd forintot jelentett a cég a konszenzusban szereplő 155 milliárddal és az előző év azonos időszakában elért 151,9 milliárddal szemben. Az EBITDA a várt 41,6 milliárd helyett 42,2 milliárd lett, miközben egy évvel korábban ezen a soron még 41,8 milliárd szerepelt. A nettó eredmény 76 százalékkal esett, éves összevetésben 4,7 milliárd forintra, és bár a piac számított drasztikus visszaesésre, az elemzők legalább 5,4 milliárdot vártak.

Nagyobb lett az árbevétel a vártnál
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az eredményzuhanás nem véletlen, hiszen 2016 utolsó negyedévének adózott eredményét a társaságiadó-változással összefüggő egyszeri tétel, illetve egyszeri bevételek dobták meg, így a bázis igen magas volt.

Az éves 580 milliárdos célkitűzést 30,8 milliárddal haladta meg a távközlési cég, az EBITDA-soron várt 182 milliárd helyett 185,6 milliárdot jelentett a társaság. A cash flow 58,4 milliárdot tett ki, 2 százalékkal haladja meg az előző évit.

Ahogy arra számítani lehetett, a csoportszintű árbevételt az RI/IT, a készülékértékesítési, valamint a mobil–adatforgalmi bevételek húzták. A negyedik negyedévi EBITDA-növekedés elsősorban az egyéb működési költségekben elért megtakarításokat tükrözi, a nettó eladósodottsági mutató 2017 végén 34,8 százalék volt.

tekintetében nem érhetett senkit meglepetés, hiszen a társaság már tegnap kora délelőtt közleményben jelezte: ragaszkodnak a 30-40 százalékos eladósodottsági rátához, így a közgyűlésnek 25 forintos osztalék kifizetésére tesznek majd javaslatot. Sokakat érhetett ugyanakkor csalódás, hogy az idei év terhére sem tervez emelni az összegen a menedzsment. Mindez részben érthető, hiszen a közelgő frekvenciapályázatokon, elsősorban az 5G-hálózatnak teret 700 MHz frekvenciáért igen erős lesz a verseny, ráadásul a többi spektrumra is figyelnie kell a társaságnak, így a következő öt évben érdemi forrásokat kell tartalékolnia.

Az idei célkitűzések kicsit visszafogottabbak: az előző évhez képest enyhén csökkenő, megközelítőleg 600 milliárd forint bevételt vár a társaság. A csoportszintű hatékonyságot javító intézkedéseknek köszönhetően egy kismértékű növekedésre, mintegy 190 milliárd forintos EBITDA-ra számít a menedzsment, Capex-soron enyhe növekedés lesz, 90 milliárd forintot terveznek beruházásokra elkölteni. A szabad cash flow idén növekedni fog, az ingatlanértékesítésekkel eléri a 60 milliárd forintos szintet, ezt az új székházba való költözés indokolja.

Magyar Telekom gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek