Pénz- és tőkepiac

Látványos bővüléssel őrzi harmadik helyét a BÉT

Januárban régiónk tizenegy tőzsdéjének forgalma 18,5 százalékkal, 3759 milliárd forintnyira nőtt a decemberihez képest. Akkor az év vége és a kevesebb kereskedési nap miatt volt alacsonyabb a forgalom.

A jelentősebb régiós börzék közül kiemelkedően, 28 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest a Budapesti Értéktőzsde forgalma, amely 247,6 milliárd forintot tett ki. Ennél jobban a számottevő méretű piacok közül csak a prágai parketten emelkedett az üzletkötési érték, a 153 milliárd forintnyi havi forgalom 49 százalékos emelkedést jelent. A három legkedveltebb papír sorrendje nem változott. Az éllovas CEZ energiacég forgalma viszont 27 százalékkal 3,3 milliárd cseh koronára, azaz 41,7 milliárd forintnyira, a második Komercní Bankáé 69 százalékkal 3,2 milliárd koronára, a harmadik Moneta Money Banké pedig 35 százalékkal 1,8 milliárd koronára nőtt.

A bécsi kimagaslik a mezőnyből
Forrás: Shutterstock

A cseh kamatemelések folytatása miatt nemcsak a részvényárfolyamon, hanem a devizán is nyereséget lehet elérni. Ez növelte a befektetők érdeklődését. A kamatemelés a korona erősödését vetíti előre, plusz a bankok nagyobb kamatbevételt érhetnek el

– mondta Kovács Bálint, az Equilor vezetőelemző-helyettese.

A prágainál látványosabban csak a belgrádi és a pozsonyi tőzsdén emelkedett az üzletkötési érték, de itt érdemes figyelembe venni, hogy viszonylag alacsony a bázis. A szerb börze 80 százalékos bővüléssel elért havi forgalma egy-egy élénkebb budapesti tőzsdenapénak felel meg. A három legnépszerűbb papír az Aerodrom Nikola Tesla, az Energoprojekt Entel és a szerb energiacég, a NIS volt 1,5, 1,1 és 0,8 millió eurós forgalommal. Bár Pozsonyban rendkívül látványos a 413 százalékos bővülés, a teljes januári részvényforgalom értéke így is csak 677 millió forint, ezt néhány budapesti kispapír is túlszárnyal egyetlen nap alatt. A szlovák tőzsdén a Majetkovy holding papírjai iránt nőtt meg látványosan az érdeklődés.

A teljes régiós listát továbbra is Bécs vezeti Varsó előtt. Mindkét piacon 17 százalékkal bővült a forgalom decemberhez képest. Ausztriában Erste, OMV, Raiffeisen, Lengyelországban pedig PKO Bank Polski, Bank Pekao és PKN Orlen volt az első három sorrendje.

A régiós lista első hat helyezettjének sorrendje nem változott decemberhez képest, de a korábban hetedik Szófia januárban két helyet visszacsúszott. A szófiai tőzsde forgalma 71 százalékkal 3,9 milliárd forintnyira zuhant. A minimális forgalomcsökkenést elkönyvelő ljubljanai és a csaknem 10 százalékkal bővülő zágrábi tőzsde így egy-egy helyet előrébb léphetett.

ATX Pozsony BÉT WIG20 BUX PX
Kapcsolódó cikkek