Pénz- és tőkepiac

Megugrott a hazai brókercégek profitja

Több mint 6 milliárd forintos nettó eredménnyel zárt tavaly a befektetési vállalkozások szektora. Ez másfélszer annyi, mint egy éve, bár a költségek gyorsabban nőttek, mint a bevételek.

Több mint másfélszeresére nőtt tavaly a brókercégek profitja: a befektetési vállalkozások 6,02 milliárd forint adózás utáni eredményt értek el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint.

Hasonlóan magas nyereséget utoljára a pénzügyi intézményekre kivetett különadó bevezetése előtt ért el a szektor.

A háttérben több tényező is állhat: az egyik az, hogy tavaly is tovább tisztult a piac, számos kisebb és veszteséges brókercég megszűnt, a megmaradt nagy piaci szereplők pedig nyereségesek. A másik ok a növekvő forgalom: az alacsony kamatkörnyezet és a tőzsdék száguldása sok kisbefektetőt a részvénypiacra csalhatott.

A szolgáltatók kiadásai gyorsabb ütemben nőnek, mint a bevételek
Fotó: Kallus György

A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevétel ágazati szinten 38,68 milliárd forintra hízott, ez 21 százalékkal magasabb a 2016-osnál, és minden idők második legjobb adata. A történelmi rekord 2014-ben volt egyébként, akkor több mint 40 milliárd forintot kaszáltak a megbízásokból a brókercégek, akkor viszont még a Buda-Cash és a Quaestor is talpon volt, az előbbi cég csaknem 3 milliárd, az utóbbi pedig 1,5 milliárd forinttal gyarapította a szektor teljesítményét.

Kevésbé örömteli hír, hogy

a befektetési szolgáltatási tevékenységek ráfordításai gyorsabb ütemben nőnek, mint a bevételek.

Tavaly több mint 18 milliárd forintot tett ki ez a tétel, ami csaknem a harmadával több a 2016-osnál. Az okok között ott lehetnek a szigorodó felügyeleti elvárások, a folyamatos informatikai fejlesztések, és a MiFID II. szabályozásra történő felkészülés költségei is. A bevételek és költségek eredőjeként a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye elérte tavaly a 20,6 milliárd forintot, ami 12 százalékkal magasabb a 2016-osnál, az üzemi eredmény pedig 6,32 milliárd forint lett, ami nem csupán a másfélszerese az egy évvel korábbinak, de egyúttal történelmi rekord.

A befektetési vállalkozások mérlegfőösszege 2017 végén nem egészen 262 milliárd forint volt, ebből csaknem 78 milliárd forintot tett ki a devizaeszközök volumene, amely egyébként nagyrészt forgóeszköz és azon belül készpénz volt. A pénzeszközök mellett viszonylag sok értékpapírt is tartanak a cégek a mérlegükben. A brókercégek szavatolótőkéje az év végén megközelítette a 18,8 milliárd forintot, a kockázati kitettség értéke ugyanakkor 75 milliárd forint alá süllyedt, így a tőkemegfelelési mutató 25,2 százalék fölé emelkedett. Az idegen tulajdonú – vagyis az ügyfelek számláin lévő – értékpapírok állománya folyamatosan nőtt tavaly. A befektetési vállalkozásoknál ezek volumene az év végén már 2585 milliárd forint volt, 27,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tartós befektetési szerződések (TBSZ) volumene is megugrott az év során, a brókercégeknél több mint 105 ezer TBSZ-en 802,5 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak az ügyfelek. A befektetési vállalkozásoknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) száma 26,5 ezer alá esett az év végére, ezeken 105,4 milliárd forint volt, ami nagyjából stagnálást jelent.

 

eredmény befektetési vállalkozások brókercégek statisztika MNB
Kapcsolódó cikkek