Pénz- és tőkepiac

Mélyponton a lakossági hitelkamatok

Tovább csökkentek tavaly a lakossági hitelkamatok, a változó kamatozású lakáshiteleknél decemberben már alig haladta meg a három százalékot a jegybank által kiszámolt átlagos ráta.

Folytatódott a lakossági hitelek kamatainak erodálódása 2017-ben is, így a legtöbb terméktípusnál évtizedes mélypontra esett az átlagár – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A forintlakáshiteleknél – amelyekből egyébként több mint 650 milliárdnyit helyeztek ki tavaly a pénzügyi szolgáltatók – 51 bázisponttal, 4,08 százalékra csökkent a szerződésekben szereplő átlagos kamat, amely (a svájcifrank-alapú kölcsönöknél) nagyjából tíz éve megszokott szintet jelent. A legalacsonyabb értéket – nem meglepő módon – a változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású lakáshiteleknél regisztrálta az MNB: a 3,04 százalékos, éves átlagos kamat 41 bázisponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A legmagasabb átlagos kamattal viszont az 5 és 10 év közötti kamatperiódusú lakáshiteleknél lehetett találkozni, itt 19 bázispontos mérséklődés után 5,53 százalékot ért el a kimutatott érték 2017 decemberében.

Az idén sokan választhatják majd az éven túli kamatperiódusú hitelkonstrukciókat
Forrás: MW | Fotó: Földi Imre

A fogyasztási, illetve folyószámlahiteleknél viszont már változatosabban alakult a kép, igaz, a konstrukciók döntő többségénél itt is csökkentek tavaly a kamatok. A lakossági ügyfelek által leginkább keresett személyi kölcsönöknél 14,18 százalékot ért el tavaly decemberben a szerződésekben szereplő átlagos ráta, ez 1,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A leglátványosabb árcsökkenés viszont a folyószámlahiteleken belül nyilvántartott kártyahiteleknél következett be 2017-ben: itt az év végére kimutatott, 26,3 százalékos átlagkamat majdnem 5 százalékpontos csökkenést jelentett 2016 decemberéhez képest. (Jórészt ennek lehet köszönhető, hogy a folyószámlahitelek átlagkamata is 1,6 százalékponttal olvadt 2017-ben, és ezzel már decemberre stabilan 20 százalék alatt mozgott.)

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a válság óta igen gyenge értékesítési mennyiségeket produkáló, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél csak minimálisan – 5,67-ról 5,41 százalékra – csúszott a szerződésekben szereplő, átlagos ráta.

A lakossági hitelpiacot vizsgáló szakértők szerint viszont ebben az évben számítani kell arra, hogy az új szerződéseket kötő ügyfelek körében érezhetően megnő azoknak az aránya, akik éven túli kamatperiódus mellett veszik fel hitelüket. Ebben jelentős szerepük lehet a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknek, amelyek amellett, hogy emelik a fix kamatozású lakáshitelek arányát az új kihelyezéseken belül, a versenyt is élénkítik a piacon.

Jelképes ajánlatok a betéteknél

Nulla százalék közelébe – egészen pontosan 0,05 százalékra – csökkent a forintban elhelyezett, látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába 2017 decemberére. Ez 15 bázispontos mérséklődés az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A lekötött betéteknél 0,34 százalékos átlagkamatot mutatott ki az év utolsó hónapjára az MNB, vagyis 26 bázispontos csökkenést.

 

hitelkamat konstrukciók lakáshitel
Kapcsolódó cikkek